Мента – ползи за здравето!

0

Знаете ли, че ментата има невероятни ползи за здравето? Това е една от най-използваните билки у нас. Още от древни времена се смята, че ментата укрепва ума и подобрява паметта.

В народната медицина ментата се използва при болки в стомаха и газове, при главоболие, срещу лош дъх, при зъбобол и при запушен нос. Билката действа антисептично и болкоуспокояващо при лечение на бронхити и възпаления на горните дихателни пътища.

Билката е известна и с това, че успокоява. Действа ефективно както под формата на чай, така и използвана като етерично масло.

Чаят от мента помага при болки в стомаха,

действа успокояващо на нервите,

помага при виене на свят и за по-добър сън.

Маслото от мента се използва като антиоксидант, аналгетик, антисептик, антибактериално, противовъзпалително и противовирусно средство.

Има ободряващо действие, подобрява концентрацията, будността и паметта.

Има и охлаждащо действие – понижава температурата. Същевременно е подходящо при студени крайници и застояване на едно място.

Смята се, че е

подходящо масло при астма, инфекции на дихателните пътища,

ринит, синузит, инфекция на гърлото, бактериални инфекции, парализа мозъчни травми, хронична умора, херпес симплекс, херпес зостер, човешки папилома вирус, храносмилателни разстройства, гадене, повръщане, лошо храносмилане, синдром на раздразненото черво, гастрит, лош дъх, полипи на дебелото черво, болест на Крон, диария и др.припадъци, треска, грип, висока температура, главоболие, киселини, инфаркт, обриви, екземи, псориазис, дерматити, сърбеж, краста, горещи вълни, болест на Хънтингтън, хипотиреоидизъм, часова разлика, намалена лактация, мигрени, морска болест,

множествена склероза, ревматизъм,

артрит, болки в мускулите, мускулна умора, крампи, тенис лакът (остра болка в лакътя), остеопороза, болки в гърба, ишиас, шок, разширени вени.

Ментата не се препоръчва при хора с астма и други хронични дихателни заболявания, хора с аритмия, киселини, хора с ниско кръвно налягане и хора с чернодробни проблеми. И най-вече – да не се дава на малки деца.

The post Мента – ползи за здравето! appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

The post Мента – ползи за здравето! appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Мента – ползи за здравето!

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви