МВнР: Трети страни спират евроинтеграцията на Северна Македония

0
Законовите промени в Северна Македония, насочени срещу българските клубове иорганизации, имат по-скоро пропагандна функция и са уязвими от съдебни дела, смята българското външно министерство.

„Практиката на тяхното прилагане в момента в момента изглежда, че е уязвима откъм съдебни дела във всеки един неин елемент. По-скоро изглежда е търсен някакъв пропаганден ефект с тяхното внасяне отколкото реална юридически добре обоснована норма“, посочи експертът от министерството Желязко Радуков.

През последните месеци се стигна до силно напрежение между двете страни страни след посегателствата срещу новооткритите български клубове „Цар Борис III“ в Охрид и „Иван Михайлов“ в Битоля. Македонските власти обявиха имената им за „спорни“ и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат „спорни имена“ и ще бъдат задължени да ги сменят.

Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които раздухват антибългарска истерия.

„Подобно поведение е единствено в полза на фактори или трети страни, които имат интерес да възпрепятстват европейската интеграция на нашата съседка“, коментира зам.- външният министър и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на брифинг.

Според него има сериозни опасения, че със законодателните промени и в резултат на едностранна интерпретация на историческите факти и личности би могло да се ограничи правото на сдружаване.

Той отбеляза и новосформираната комисия в Северна Македония, която се произнася по имената. Тя вече отхвърли името „Цар Фердинанд“, като подходящо за българско сдружение.

По думите му възникват основателни въпроси като: кой ще упражнява контрол върху становищата на комисията, осигурява ли се право на обжалване на нейните решения, какви са критериите, от които комисията ще се води в своята работа.

„Впечатление прави също така, че промените в такъв важен закон, касаещ гражданското общество, са приети без предварителен широк обществен дебат“, посочи още зам.-министър Коджабашев.

Радуков добави, че „една от неистините, които се разпространяват, е, че България ще наложи нови условия“.

„Целият процес е разгледан и договорен в един механизъм, който както ние и РСМ, така и ЕС приехме през това лято. Няма да има никаква промяна в този механизъм, дори България ще бъде неговият най-голям защитник. За съжаление в РСМ има фактори, които не искат европейското бъдеще на региона и провокират с подобни нелепи твърдения“, обясни той.

Източник: mediapool.bg

The post МВнР: Трети страни спират евроинтеграцията на Северна Македония appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: МВнР: Трети страни спират евроинтеграцията на Северна Македония

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение