МВнР вика посланик Митрофанова на среща заради Христо Грозев

0
Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във Външно министрество заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев. Това съобщиха за БНТ от министерството.

„Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците“, се посочва в позицията им.

Съобщението на министерството дойде, след като от няколко партии и една неправителствена организация във вторник настояха държавата да се намеси в защита на българския журналист.

Още вчера депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов изпрати парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще привика посланикът Елеонора Митрофанова за обяснение защо Руската федерация издирва българския журналист Христо Грозев.

„Христо Грозев е persona non grata в Русия от 2016 г, т.е. няма как да е влязъл на руска територия“, напомня депутатът и допълва: „Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“.

Руският посланик в България да бъде извикан в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев, настояха от ГЕРБ в своя позиция, публикувана във фейсбук профила на лидера на партията Бойко Борисов.

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае Европейската народна партия и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!“, пише в позицията на ГЕРБ.

За реакция на българската държава по случая с журналиста Христо Грозев настояха във вторник и от „Продължаваме промяната“.

„ДПС заявява, че българската държава категорично трябва да защитава своите граждани и настоява за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев. Външният министър трябва да реагира незабавно. Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни. ДПС, като част от европейското либерално семейство, ще настоява за обща европейска позиция по случая“, съобщава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в личния си профил във Фейсбук.

Журналистът от разследващия сайт „Белингкат“ Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на руското Министерство на вътрешните работи се посочва, че Грозев се издирва за нарушаване на член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Русия е обявила „Белингкат“ за средство за масова информация „чуждестранен агент“, а дейността ѝ е обявена за „нежелана“ от руската главна прокуратура.

От Асоциацията на европейските журналисти – България също настояват българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер към сайта „Белингкат“, е обявен за издирване от руското правителство. В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик, заявяват от асоциацията.

Главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър обявяването за издирване от Русия на българския разследващ журналист Христо Грозев.

„България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията“, написа главният прокурор.

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на „Белингкат“.

Източник: mediapool.bg

The post МВнР вика посланик Митрофанова на среща заради Христо Грозев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: МВнР вика посланик Митрофанова на среща заради Христо Грозев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви