Мащабна историческа въстановка, пресъздаваща героичната защита на Благоевград преди 110 години в парк „Бачиново“

0

Повече от сто участници ще се включат във военно – историческата реконструкция „Преди последния залп“, посветена на 110 години от героичната защита на Горна Джумая (дн. Благоевград) от гръцките войски по време на Кресненската операция. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград директорът на Регионалния исторически музей в града д-р Кирил Алексиев.

Реконструкцията е на 8 октомври, неделя, от 11:00 часа в парк „Бачиново“. Организирана е от Регионалния исторически музей – Благоевград, Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ – Благоевград, регионалния клон на Национално дружество „Традиция“, с подкрепата на Министерство на отбраната и Община Благоевград.

Във възстановката на събитията, свързани с Кресненската операция по време на Междусъюзническата война, ще участват хора от всички краища на страната – Троян, Севлиево, Априлци, Варна, София, Велики Преслав, Велинград и други.

Правим възстановки на значими исторически събития вече пета година, тази година решихме да бъде посветена на 110 години от отблъскването на гръцкото нападение на подстъпите на Горна Джумая през лятото 1913 г., посочи д-р Алексиев. По време на войната ситуацията за нашия народ и държава е била изключително тежка, през горещите дни на юли 1913 г. тук смъртта си намират повече от 580 войници и офицери от българската армия, в името на защитата на нашия град, посочи още директорът на РИМ.

Действията на българските войници и офицери имат значително по-голямо значение в „голямата картина на войната“. „Всъщност, благодарение на тази голяма победа, Пиринска Македония остава в пределите на България“, допълни д-р Алексиев./БТА

The post Мащабна историческа въстановка, пресъздаваща героичната защита на Благоевград преди 110 години в парк „Бачиново“ appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви