Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

0
Мащабна акция срещу глобалния играч на криптовалути „Нексо“ (Nexo) проведоха МВР и прокуратурата. Обиски и претърсвания имаше на 15 адреса в София. Към момента няма информация за задържани.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами. Това съобщи на бирифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„На територията на столицата се провеждат активни действия по разследване с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на Република България“, каза Милева.

Акцията е част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

„За последните 5 години като оборот през платформата за криптовалути са преминали над 94 млрд. долара. Събрани са доказателства, че клиент на платформата е лице, за което официално е обявено, че финансира терористични актове“, разкри Милева.

По думите ѝ криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са „пощенски кутии, тоест кухи фирми“.

„В мащабната акция са участвали над 300 души. Такова нещодосега не е правено. Това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, на жандармерията, служители на СДВР“, каза още Сийка Милева.

Криптобанката е действала в някокло държави, като в някои от тях е била забранена, каза ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в МВР Светослав Василев.

„Знаете за проблемите им в САЩ. Те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило. В момента тече разследването и се извършват претърсвания и изземвания в над 15 адреса – установиха се нови адреси на свързани с криптоплатформата Nexo, установяват се и нови лица, някои от тях са в България“, каза Василев.

Към момента не е ясно дали има задържани по случая и ровдигнати обвинения. Това ще стана на един по-късен етъп с оглед на събраните доказателства, стана ясно от думите на Милева.

Служител на Nexo за връзки с обществеността каза на „Ройтерс“ по имейл, че българските власти са в един от офисите му, но каза, че предприятието „има само оперативни функции, свързани с разходите – заплати, поддръжка на клиенти, бек офис“.

Компанията изрази позиция и в официалния си туитър профил, където използва за ситуацията дума „рекет“.

„За съжаление, с неотдавнашните регулаторни репресии срещу крипто, някои регулатори наскоро възприеха подхода „първо ритни, задавай въпроси по-късно“. В корумпираните държави граничи с рекет, но и това ще мине.“, се казва в съобщението.

Unfortunately, with the recent regulatory crackdown on crypto, some regulators have recently adopted the kick first, ask questions later approach. In corrupt countries, it is bordering with racketeering, but that too shall pass. 6/

— Nexo (@Nexo) January 12, 2023

По-рано в първата си позиция от компанията добавиха:

„През годините отказахме много бизнеси, защото Nexo никога не прави компромиси със своите много строги политики по отношение прането на пари и познаване на клиентите. Но винаги сме знаели, че така се изгражда устойчив бизнес“.

Бизнесмоделът на работа

Българската криптобанка Nexo е сред най-големите в глобалната индустрия на критовалути. По нейни признания управлява активи за 2.4 млрд. долара на клиентите си. Работи в нерегулирания свят на криптовалутите, който позволява банкова дейност без регулация.

Бизнесът на основаната през 2017 година компания е свързан с набиране криптоактиви на влог, върху които се плаща лихва, и отпускане на кредити срещу обезпечение.

Nexo работи през дружества регистрирани в офшорни зони, САЩ, Великобритания и Швейцария. Оперативно бизнесът й се управлява от София, като за нея работят около 600 души, наети чрез NDS.

Вложителите в кроптобанката са приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути с обещания за висока доходност. Лихвите, които са щели да получат, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Прблемите идват, когато обещанията започват да не се спазват. Така се стига до завеждане на искове срещу Nexo. Първият е от стотина клиенти на компанията в Калифорния с претенция за 5 млн. долара. Последният, засега, е от трима ирландски предприемачи, които претендират за 59 млн. долара. Те обвиняват компанията в замразяване на сметки и впоследствие принуда да продават на значително по-ниска от пазарната цена.

Срещу Nexo има заведено дело от прокуратурата в Ню Йорк. През септември регулаторите от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон – казаха, че Nexo предлага сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Щатите подадоха заповеди за прекратяване и отказ срещу Nexo, чиито сметки за доходност бяха пуснати на пазара и използвани от инвеститори на дребно. По-късно крипто заемодателят обяви, че постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар, след като се сблъска със заповеди за прекратяване и отказ от множество щати за своите продукти, носещи лихва.

Така, заради натискът от компанията преди време бяха обявили, че напускат американският пазар, който бе около 30% от портфолиото на групата. 

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции. „Установени са над 3 600 000 транзакции от и към криптоборсата, като някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата“, каза ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в МВР Светослав Василев на брифинга.

Някои от транзакциите са били с цел да се заобиколят наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия, твърди БНТ.

Собствениците на Nexo

Криптобанката Nexo е свързана с бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев и сина на бившата социална министърка Лидия Шулева – Георги Шулев.

В случая са замесени още Калин Методиев и Сокол Янков, съобщи бТВ, като се позова на неофициална информация.

Към момента няма официално съобщение от страна на компанията по случая. Вместо това бяха пуснати серия туитове. В тях от Nexo обясняват какви мерки предприемат срещу прането на пари.

„За съжаление някои регулатори са приели подход първо нахлувай, после питай. В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще премине“, пише още компанията в Twitter.

Източник: mediapool.bg

The post Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви