Малко над 18 млн. лв. е струвала издръжката на партиите у нас през 2022 г.

0

Малко над 18 милиона лева е струвала на държавата издръжката на партиите у нас през тази година. По закон партиите и коалициите, които съберат над 1% подкрепа на избори, получават по 8 лева за всеки глас годишна субсидия.

От 1 януари до вота на 2 октомври най-много пари от хазната е взела коалицията „Продължаваме промяната“ – малко над 4 млн. лева. Следващите са ГЕРБ-СДС – с над 3,5 млн. лева. Следват ДПС, БСП и „Демократична България“.

Малко на 760 хиляди лв. е струвала издръжката на „Възраждане“, а ВМРО, които нямаха депутати, са видели по сметката си 170 хиляди лева.

Субсидия от малко над 192 хиляди лева са получили до 2 октомври „Има такъв народ“. Сметката им е по-различна, защото от партията на Слави Трифонов искаха да получават само по 1 лев на глас, предава БТВ.

От формацията обаче са променили решението си и след вота на 2 октомври и вече получават пълната си субсидия – 191 хиляди лева. Без депутатски места, но със субсидия сега са и „Изправи се България“.

Пренареждане след вота има и на първото място. От 2 октомври до края на годината ГЕРБ-СДС е получила над 1 милион и 200 хиляди лева. От „Продължаваме промяната“ са загубили пари от сметката си – сега субсидията им е малко над 1 милион.

На „Възраждане“ вече се падат – 508 хиляди лева. След тях са БСП и „Демократична България“. За последните три месеца на годината за първи път субсидия взе и партията на Стефан Янев – „Български възход“.

Парите от субсидия партиите използват най-вече за наем на централи, режийни разходи и не на последно място за предизборни кампании.

The post Малко над 18 млн. лв. е струвала издръжката на партиите у нас през 2022 г. appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Малко над 18 млн. лв. е струвала издръжката на партиите у нас през 2022 г.

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви