Македонският език отдавна не е „диалект на българския“

0
Документът на Министерството на външните работи (МВнР), който изрично подчертава, че България продължава да не признава македонския език, ненужно усложнява и пречи на процеса на сближаване между Република България и Република Северна Македония (РСМ). Това се посочва в позиция на Клуба за българо-македонско приятелство (КБМП).

“Създаването на модерни официални книжовни езици е сложен исторически процес, продължил в Европа от XVI до XX век. В него е възможно върху исторически една и съща диалектна основа, но поради различни исторически, културни и политически фактори, да се оформи повече от един книжовен език. Македонският книжовен език, формиран върху диалекти, останали по исторически и политически причини извън процесите на създаване на българския книжовен език, съществува поне от 70 години и има своя собствена сложна съдба. Той отдавна не е “диалект на българския“, защото, за разлика от всеки диалект, обслужва цялостно всички сфери на обществения живот – ползва се официално в училища, болници, административни служби, във войската и полицията, в науката и изкуствата“, се посочва в позицията.

От Клуба за българо-македонско приятелство допълват, че македонският език е роден, майчин, вече за поколения македонци.

“За хората, родени и отрасли с него, той е точно толкова интимен, близък и свещен, колкото българският език е за българите. Той не може да им бъде отнет, без да бъде накърнена по несправедлив и обиден за тях начин собствената им идентичност“, добавят от организацията.

В позицията се посочва още, че културна и екзистенциална вкорененост, универсалната функционалност и дългото историческо битие на македонския език правят невъзможно да се твърди, че такъв език не съществува, че е изкуствено направен и е просто резултат от „вторична кодификация“.

„Затова българската секция на Клуба за българо-македонско приятелство в България намира за ненужна и контрапродуктивна поредната декларация на Министерството, с която македонският език „не се признава“, се добавя в позицията им.

“Подобни публични жестове отдалечават позицията на Министерството на външните работи, а и на България, от ценностите на демокрацията и взаимното уважение“, пише в становището.

В Клуба за българо – македонско приятелство участват повече от 100 души, сред които университетски преподаватели, историци, писатели, икономисти, журналисти и други.

Част от съучредителите са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Майя Грекова, журналистите Бойко Станкушев и Иво Беров и други.

Членове са и бившите македонски премиери Владо Бучковски и Любчо Георгиевски, както и философът Катерина Колозова.

 

Източник: mediapool.bg

The post Македонският език отдавна не е „диалект на българския“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Македонският език отдавна не е „диалект на българския“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение