Лорер: Досега никой не е оспорил номинацията на Кирил Петков за премиер

0
В „Продължаваме промяната“ са обсъждани имена на министри, но само хипотетично, доколкото преговорите с потенциалните коалиционни партньори тепърва предстоят. Към момента нито една от политическите партии не се е обявила против номинацията на Кирил Петков за премиер. Това каза Даниел Лорер пред бТВ. Той потвърди, че ще е кандидатът за външен министър на новата политическа формация, която спечели предсрочните парламентарни избори.

Основата за преговорите за намиране на съгласие между политическите сили за съставянето на правителство ще бъде излизането от корупционното блато и провеждането на реформите, каза политикът. Той допълни, че преговорите ще бъдат открити и ще се излъчват онлайн, за да има пълна прозрачност

„Направихме първата совалка. Първата стъпка е направена. Имаме усещане за скромност и обраност както в нашия отбор, така и в нашите бъдещи коалиционни партньори. Това отваря перспективи“, заяви Даниел Лорер.

Веднага след изборите лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев проведоха срещи с „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“.

В момента всяка една от страните в бъдещото коалиционно правителство подготвя отборите, които ще преговарят, каза Лорер. Неговата надежда е до средата на следващата седмица те да са готови и преговорите да започнат.

Даниел Лорер отбеляза, че към момента не са чули някоя от партиите да се противопоставя Кирил Петков да е премиер. Той повтори, че Асен Василев ще е номинацията за финансов министър, а Николай Събев – за транспортен. Каза, че са водени разговори и със служебния министър на образованието акад. Николай Денков да запази поста си и „той се отнася със симпатия към идеята“. 

Що се отнася дали са обсъждали имена на министри от партиите, с които преговарят и ще оглави ли например Христо Иванов правосъдното министерство, Лорер каза: „Не ни се иска да раздаваме министерства и да започнем работа преди да се съгласим какво правим по отделните теми“.

„Ще променим коалиционната култура в България. Ще подпишем коалиционно споразумение с много голямо количество детайли какво смятаме да правим, за да са наясно всички“, каза Лорер.

Той добави, че проблемите пред България са сериозни, но ще бъде постигнат консенсус, за да е спокоен българският гражданин.

Лорер отрече от „Продължаваме промяната“ да са привличани структури на БСП, но отбеляза, че партията му е привлякла гласове от другите политически сили на протеста. 

„Продължаваме промяната“ е центриска партия. Именно това означава десни политики за постигане на леви цели. Центърът може да привлича гласове и от двете страни на политическия спектър“, заяви Лорер.

За своя политически път той сподели, че е бил член на социалистическото движение в Израел. Според него „модерното ляво се приближава към модерното дясно“ особено в подкрепата за пазарната икономика.

Лорер коментира и обвиненията направени от политикът от ИТН Любомир Каримански към него за конфликт на интереси заради факта, че съпругата му е била заместник-министър на финансите при Асен Василев, а той е работел с програма „Джеръми“ на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия.

По думите му има разминаване във времето, което Каримански не забелязва и няма реален конфликт на интереси. Лорер твърди, че Фонда на фондовете няма нищо общо с програма „Джеръми“.Финансовият инструмент „Джеръми“ действаше през първия програмен период 2007 – 2013 г. за подпомагане на стартиращи, иновативни компании, а през следващия програмен период 2014 – 2020 г. негов наследник стана Фондът на фондовете.

Както обвиненията на Каримански към него, така и тези на Тошко Йорданов от ИТН към Асен Василев не би трябвало да повлияят на преговорите за сформиране на правителство, защото тези неща остават „в личностната плоскост“ и „там ще се произнесе съдът“, смята Даниел Лорер. 

Източник: mediapool.bg

The post Лорер: Досега никой не е оспорил номинацията на Кирил Петков за премиер appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Лорер: Досега никой не е оспорил номинацията на Кирил Петков за премиер

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация