Лавандула за здраве!

0

Лавандулата е била използвана и ценена от векове заради неповторимия си аромат и безбройните ползи. В древността египтяните и римляните са използвали лавандула за къпане, релаксация, както и за парфюм. Едно от най-полезните й свойства е това да успокоява кожата при раздразнения.

Лавандулата е широщо разпространена в народната медицина. Тя има нервоуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогонно влияние. Пикочогонното действие се дължи на терпинеола, а останалите действия – главно на етеричното масло.

Неслучайно я наричат „царицата на маслата“ – заради многобройните й приложения – за успокояване, за подобряване на съня, при изгаряния, рани, ожулвания, порязвания, при ухапване от насекомо, предотвратяване на белези, както и за разтриване при невралгични болки.

Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандуловото масло помагат при дерматити, екзема, псориазис и акне. Маслото е много подходящо и при варицела, при хрема и температура.

Лавандулата се бори с инфекции, успокоява стомашни проблеми и болки и подпомага храносмилането, помага при мигрени и главоболия, подпомага на сърцето и работата на сърдечно-съдовата система. При зъбобол и гърлобол се препоръчва гаргара с билката.

Лавандулата често се счита за задължително масло, което трябва да се съхранява винаги под ръка, благодарение на многостранните си приложения.

The post Лавандула за здраве! appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

The post Лавандула за здраве! appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Лавандула за здраве!

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви