Кьовеши е поискала контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев

0

 

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала да получава сигнали директно от МВР и агенция „Митници“ без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура. Това съобщиха от правосъдното министерство. България ще нотифицира и тези две структури и контактът между тях и европейската прокуратура занапред ще е директен.

„След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията“, пише в съобщението им.

Обяснението е, че така ще има по-активно подаване на сигнали, за каквото е настояла европейският главен прокурор. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури.

„Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност“, пишат от правосъдното министерство.

Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Досега Кьовеши не е изразявала открито недоверие към българската прокуратура под каквато и да е форма. При посещението си у нас тя имаше среща с главния прокурор Иван Гешев, който й пожела успех. На пресконференцията си Кьовеши многократно отказа да коментира конкретни дела, както и действията на бъгларските власти. Ръководената от нея структура обаче отхвърли голяма част от предложенията за европейски прокурори, направени от България. Затова се наложи втора процедура по избор.

 

Източник: mediapool.bg

The post Кьовеши е поискала контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кьовеши е поискала контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация