Към 20 август Петков не е бил канадски гражданин

0
Бившият икономически министър Кирил Петков, който ще се яви на предсрочните избори с движението „Продължаваме промяната“, е получил документите за отказ от канадското си гражданство. Това става ясно от съобщение на партията.

„Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада“, пише в него.

Спорът около канадското гражданство на Петков започна по инициатива на „Има такъв народ“. Казусът стигна до Конституционния съд (КС), който даде срок до 9 октомври за представяне на документи. Бившият министър ще ги депозира преди изтичането му, става ясно от съобщението.

„Още на 21 април 2021 г. Кирил Петков подаде заявление за отказ от гражданство и върна своя канадски паспорт в посолството и, както многократно е заявявал, именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт, показват неговата воля“, пише в него.

Ключовата дата в спора обаче е 10 май, когато президентът Румен Радев издава указа за назначаване на служебното правителство. Ако Петков е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. В противен случай КС вероятно ще отмени указа на държавния глава.

Дори и указът да бъде отменен, актовете на Петков като министър ще запазят своята сила. Очаква се решението да бъде постановено в края на октомври, т.е. в средата на предизборната кампания.
 

Източник: mediapool.bg

The post Към 20 август Петков не е бил канадски гражданин appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Към 20 август Петков не е бил канадски гражданин

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация