Към медиците от ВМА с благодарност: 10 години синът ми живее втори живот!

0
Жена отправи силни думи на благодарност към медиците от ВМА София.
10 години втори живот за сина ми Илиян Пондалов! В този ден мислено влизам в сградата на ВМА, която за мен е синоним на „Надежда“, „Вяра“, „Живот“!”
Така започва писмото на Дора Пондалова, изпратено до екипите на ВМА, и в което изказва своята признателност към тях за спасения живот на нейния син Илиян. За историята на младия мъж сме разказвали многократно.
На 15-годишна възраст при Илиян се появяват проблеми с черния дроб. Диагнозата на лекарите е за рядко генетично заболяване. Спасението е чернодробна трансплантация. В продължение на близо десет години Илиян е поддържан с медикаменти. Братът на Илиян се оказва подходящ донор. За двамата 6 юни 2012 година е съдбовен ден. След като са преминали десетки ВМА успешно извършва трансплантацията. Следва няколкомесечно следоперативно възстановяване. И когато семейството мисли, че най-лошото е зад гърба им, съдбата ги поставя пред поредното изпитание – организмът на Илиян започва да отхвърля присадения орган. В началото на 2013-та година Илиян отново е в болницата. Докато хората се радват на новата година и си пожелават десетки неща, то за семейството на Илиян желанието е само едно – той да живее. Състоянието му се влошава с часове, стига се до медикаментозна кома, а надеждата за живот гасне с всяка секунда. И тогава… Близките на починала млада жена вземат благородното решение да дарят органите ѝ, за да спасят непознати. Черният дроб е трансплантиран на Илиян. Така той става първият ретрансплантиран пациент у нас. Днес Илиян е в добро здраве и се радва на семейството си…

Жената благодари на

на проф. Владов, проф. Мутафчийски, доц. Такоров и целия екип (към това време) на клиниката за Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология!

The post Към медиците от ВМА с благодарност: 10 години синът ми живее втори живот! appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Към медиците от ВМА с благодарност: 10 години синът ми живее втори живот!

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви