Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля осъмна опожарен

0
Входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в град Битоля в Република Северна Македония тази сутрин е била запалена. За инцидента съобщават от Културния център на страницата си във Фейсбук.

„Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват случая и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието“, посочват от Културния център.

Той беше открит на 17 април в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова.

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че днес министър Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

„Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба“, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония.

Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности“, коментира тя. 

Последва реакция и от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

„Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България“, написа той на страницата си във Фейсбук.

Пендаровски призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

Източник: mediapool.bg

The post Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля осъмна опожарен appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля осъмна опожарен

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация