Кои са вероятните министри в служебния кабинет

0
Управлението на страната отново минава в назначено от президента Румен Радев служебно правителство, след като последната възможност за редовен кабинет в този парламент пропадна с върнатия от БСП неизпълнен мандат. В началото на следващата седмица Радев трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи дата за новите предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство. Хората, които Румен Радев е подбрал и приоритетите, които ще им възложи, до голяма степен ще покажат каква политика ще води това правителство. Ако се съди по досегашните позиции на президента, очакванията са да има промяна на курса в посока към Русия и дистанциране от евроатлантическите ангажименти, на които заложи кабинетът „Петков“.

По информация на Mediapool този път Румен Радев среща известни проблеми с подбора на министрите, тъй като някои от поканените са се въздържали да участват поради опасения, че президентът може да стигне далеч в реваншизма си спрямо отиващата си власт.

Част от бъдещите служебни министри са ясни, макар и по неофициална информация. Разбира се, промени и уточняване на състава ще има до последния момент.

Очаква се указите за всичко това да бъдат издадени до сряда. Както Mediapool писа, най-вероятно служебен премиер ще бъде бившият служебен социален министър Гълъб Донев. Като вицепремиер по управлението на европейските средства и в този кабинет ще се завърне Атанас Пеканов, като не е изключено да поеме министерството на иновациите и растежа.

Преди ден лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че очаква отново „зад гърба на партията нейни членове ще влязат в служебния кабинет“. И действително Радев отново ще разчита на хора от БСП, но на такива, които са вътрешнопартийна опозиция на Нинова.

Очаква се министър на правосъдието да стане Крум Зарков, който по-рано тази година беше готов да се изправи срещу Нинова в битка за лидерския пост, но до такава отново не се стигна. Друг от противниците на ръководството в партията също ще бъде министър. Става дума за Весела Лечева, която ще поеме спорта. За министър на икономиката се спряга Димитър Данчев, който и в момента е зам.-министър и то на Корнелия Нинова, но отношенията между двамата сериозно са се обтегнали през последните месеци. За министър на икономиката се спрягат още няколко имена, като едно от тях е на Даниела Везиева, която заемаше поста във втория служебен кабинет миналата година, след като Кирил Петков влезе в политиката с „Продължаваме промяната“.

Министър на транспорта вероятно отново ще е Христо Алексиев, който заемаше поста и в предишните служебни правителства. Министър на туризма пак ще е Стела Балтова, която също беше на този пост в предишни кабинети на Радев. В служебния кабинет се завръща и Асен Личев, отново като министър на околната среда.

По информация на Mediapool Радев е получил редица откази от хора, с които е говорил с предложение да заемат поста министър на регионалното развитие. Сега обаче за това място се спряга бившият зам.-министър от предишния служебен кабинет Иван Шишков.

Венцислав Катинов се очаква да стане министър на вътрешните работи. Той е бил зам.-министър в предишни служебни кабинети. Като наследник на Бойко Рашков обаче се върти и името на бившия правосъден министър Иван Демерджиев, който по време на кабинета на Кирил Петков за кратко беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но се отказа от поста.

Сред обсъжданите имена за министър на енергетиката е това на уволнения по времето на кабинета „Петков“ бивш директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който вече беше служебен министър в първото правителство на Радев. По негов адрес в началото на годината Кирил Петков беше казал, че очаква „до дни“ да му бъдат повдигнати обвинения, но това не се случи. Павлов е преговарял с „Газпром“ по последния договор за доставка на руски газ за България и се смята, че може отново да отвори вратата за разговори. 

Министър на отбраната вероятно ще е главният секретар на президента Румен Радев – полк. Димитър Стоянов. Една от последните му публични изяви бе опит да изобличи министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова, че разрешава оръжеен износ за Украйна. Назначението на Стоянов начело на МО би било ясен знак за обръщане на курса към Русия.

Друга индикация за евентуална смяна на приоритетите ще е изборът на външен министър. По информация на Mediapool едно от обсъжданите имена за министър на външните работи е на посланика във Великобритания Марин Райков, който обаче би бил в конфликт на интереси да заеме този пост, тъй като в МВнР работят и синът му, и снаха му.

Едно от спряганите имена за министър на здравеопазването е това на д-р Славейко Джамбазов, който е консултант по здравна политика .

За министерството на финансите неофициално се спрягат две имена – бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и Илия Лингорски, който в момента е член на управителния съвет на БНБ. И тук обаче не е изключено постът да бъде поет от трети човек.

Постът на министър на земеделието вероятно ще иде при бившия служебен зам.-министър Георги Събев, но разговори са водени и с Явор Гечев, който също беше зам.-министър. Социален министър вероятно ще стане Лазар Лазаров, който в момента е зам.-министър.

За министър на електронното управление се спряга зам.-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски.

По информация на Mediapool, пост в служебния кабинет е готова да заеме и сегашният външният министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН). Според някои източници е било обсъждано тя да стане министър или зам.-министър в Министерството на отбраната, където е работила по-рано, но на доста ниска позиция.

Друг пост, към който се стреми Генчовска, е посланик на България в НАТО. По неофициална информация Генчовска и Румен Радев са обсъждали евентуалното й изпращане там още преди два месеца, когато са съгласували и други посланически назначения зад гърба на правителството. Посланик на България в НАТО беше Драгомир Заков, който през март т.г. спешно се завърна в България, за да стане министър на отбраната на мястото на отстранения от Петков Стефан Янев.

Новият служебен кабинет, който ще бъде факт в началото на следващата седмица, ще е четвъртият, който е назначен от президента Румен Радев. За пръв път той състави служебно правителство през януари 2017 г., малко след встъпването си в длъжност при първия си мандат. Тогава служебен премиер беше Огнян Герджиков. Вторият и третият служебен кабинет на Радев бяха миналата година, когато за пръв път властта се предаде от служебно правителство на служебно правителство. И в двата кабинета през 2021 година служебен премиер беше Стефан Янев, който остана и в редовния кабинет като министър на отбраната, но през март тази година се раздели с поста, защото настояваше да не се ползва думата „война“ за нахлуването на Русия в Украйна. В първото служебно правителство през 2021 г. бяха Кирил Петков и Асен Василев, които допринесоха сериозно за популярността на служебната власт, а и за своята собствена популярност, което бе трамплин за влизането им в политиката същата есен, когато новосъздадената им формация „Продължаваме промяната“ стана първа политическа сила.

Източник: mediapool.bg

The post Кои са вероятните министри в служебния кабинет appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кои са вероятните министри в служебния кабинет

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение