Коалицията обмисля намаляване на мандатите на кметовете до два

0
Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници – ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран от БНР.

Законодателните инициативи трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев.

„Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини“, посочи депутатът.

По думите му трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите и постигане на децентрализация. „Защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит“, попита Ананиев.

Според него мандатността на кметовоте и общинските съветници също е важна тема.

„Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри – какво да се случва в самата община, трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим“, добави Настимир Ананиев.

Източник: mediapool.bg

The post Коалицията обмисля намаляване на мандатите на кметовете до два appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Коалицията обмисля намаляване на мандатите на кметовете до два

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация