Кмета на Община Сандански – Атанас Стоянов получи първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм

0

Министрите на туризма, земеделието и храните и иновациите и растежа връчиха днес на кмета на Община Сандански – Атанас Стоянов и кмета на Мелник първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм.
Това стана в рамките на Дните на отворените врати на винарските изби, които се провеждат в периода 17-19 февруари 2023 г.
Виненият туризъм е част от бъдещето на устойчивото развитие на сектора и местните общности. В тази връзка, в град Мелник, министър Димитров, министър Пулев и министър Гечев, с домакинството на кметът Стоянов и кметът на Мелник- Сашо Филипов, се срещнаха с представителите с бизнеса и „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“ – Сандански.
На работна среща в едно от знаковите места на живописния южен български град Мелник – в най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, Кордопуловата къща бяха поставени акцентите върху представянето на винена дестинация „Долината на Струма“, в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в Република България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на България.
Бяха обсъдени и актуални въпроси и възможностите за развитие на лозаро-винарския сектор, както и дигиталната карта на България.
По време на работната дискусия министър Пулев запозна представителите на бизнеса с полезна информация за одобрените проекти в област Благоевград по процедурите по Плана на възстановяване и устойчивост, в т.ч. и с проектите за общините Сандански и Петрич.
По данни на Министерството на туризма град Мелник е емблематичен пример за успешна винена дестинация.
През 2022 г. в местата за настаняване в община Мелник са пренощували около 8 хил. туристи. От тях  българите са около 6400;
Чуждестранните туристи са около 1600.
През 2022 г. Мелник бележи ръст с около 16% на чуждестранните туристи спрямо 2021 г.
В тези данни не се отчита значителният еднодневен туристопоток към Мелник с нощувка в Сандански.
След работната среща министрите и кметът Стоянов спазиха традициите и взеха участие в ритуала по зарязване във Villa Melnik (Вила Мелник), заедно с посланика на Япония – Н. Пр. Хироши Нарахира.

The post Кмета на Община Сандански – Атанас Стоянов получи първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви