Кирил Петков ще заведе коалицията в Киев, за да реши за военната помощ

0
Българска делегация с представители на четирите партии в коалицията заминава за Киев в следващите дни, за да вземе евентуално решение за оказването на военна помощ. Това обяви премиерът Кирил Петков в петък вечерта пред Нова телевизия, след като преди ден и Петков, и партията му „Продължаваме промяната“ отказаха да вземат страна в конфликта между БСП и „Демократична България“ дали да се гласува военна помощ за нападнатата от Русия държава. В четвъртък Петков мотивира отказа от решение с това, че в най-голям интерес на Украйна е да има стабилна България, очевидно предпоставяйки, че ако страната ни постъпи като всичките си съюзници в ЕС и НАТО /без Унгария/, управляващата коалиция ще се разпадне.

Всъщност от четирите партии в коалицията само БСП е твърдо против да се гласува официално решение за изпращане на военна помощ. Социалистите твърдят, че в противен случай ще преразгледат участието си в коалицията. ДБ, които досега не са поставяли ултиматуми по други теми, обаче също заплашиха да напуснат, ако не вземе решение да помогнем официално на Украйна с оръжие. В четвъртък и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов излезе с позиция, че на Украйна трябва да се помогне по всички възможни начини, включително с оръжие.

Дебатът се възпламени с посещението у нас на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който постави официално въпроса за военна помощ от България. Управляващата коалицията вече седмици не може да вземе решение заради вътрешни противоречия.

“Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Разбирам г-н Кулеба. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни “червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият”, заяви премиерът.

“В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата “червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там”, заяви Петков.

Той изрази надежда, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, в лидерите управляващата коалиция ще си свършат работата и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците:

“И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”.

“Надявам се, че и двамата ни коалиционни партньори ще стигнат до общ език, около който всички да се обединим. “Продължаваме промяната” ще бъде лидерът в този диалог”, каза още премиерът. 

Източник: mediapool.bg

The post Кирил Петков ще заведе коалицията в Киев, за да реши за военната помощ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кирил Петков ще заведе коалицията в Киев, за да реши за военната помощ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация