Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София

0
Среща на Световната банка с правителството в София договориха премиерът Кирил Петков и президентът на международната финансова институция Дейвид Малпас.

Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството, съобщи правителствената пресслужба.

Петков посети централата на Банката във Вашингтон, където разговаря с Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Кун Давидзе. В рамките на разговорите бяха обсъдени възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Войната в Украйна и теми от енергийната сфера също бяха във фокуса на срещата на Петков с Малпас и Давидзе.

Във Вашингтон българският министър-председател се срещна също с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

По-рано в Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се срещна с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян.

Според правителствената пресслужба по време на тези срещи той е получил силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията. Премиерът запознал в
детайли домакините си с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа.

Акцент в първите разговори на премиера са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкна усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентира върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми. 

След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посети Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Източник: mediapool.bg

The post Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация