Кефа си е кеф, но… 2000 лева глоба за пиратка в София

0

Глоба от 500 до 2000 лв. грози физическите лица при нерегламентирано използване на пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, припомня Столичната община пред БТА във връзка с предстоящите новогодишни празници.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 (ниско и средно шумни и опасни фойерверки) могат да се използват само на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация. На новогодишния спектакъл „Сцена под звездите“ на площад „Княз Александър I“, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

Според новия регламент десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година, след като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства. Проведени бяха много дискусии, включително и с представители на бранша и бяха регламентирани местата за използването на пиротехника.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември определи част от текстовете в наредбата на Общинския съвет за нищожни. В мотивите на съда е посочено, че съгласно закона за оръжията и пиротехническите изделия Министерството на вътрешните работи издава разрешителните за употреба на тези изделия и следи за опазването на обществения ред. Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва противоречието. Столичната община обжалва решението на съда и докато няма окончателно решение, наредбата продължава да е в сила.

The post Кефа си е кеф, но… 2000 лева глоба за пиратка в София appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кефа си е кеф, но… 2000 лева глоба за пиратка в София

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви