Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на „зелени сертификати“ на неваксинирани (видео)

0
Кандидат за депутат е замесен в схемата за издаване на „зелени сертификати“ на лица, които реално не са ваксинирани. Новината съобщи в неделя директорът на дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев. Същевременно гръцката преса обяви по друго свое разследване Сандански като централа за фалшиви сертификати, с които се снабдяват гърците. 

 

Сигналът от София

 

„Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, която разкри екип на Нова тв, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му от главния прокурор“, посочи Станев пред Нова тв.

 

Той добави, че е информирана Софийска градска прокуратура и е образувано следствено дело. Станев не пожела да посочи от коя партия е кандидатът за депутат, защото „МВР е деполитизирана ситема“. Проверка в сайта на ЦИК обаче показва, че в предстоящите избори на 14 ноември в листата за 24 МИР София е Величко Иванов Георгиев от Патриотичен фронт – НФСБ, БДС Радикали и БНДС Целокупна България.

 

По-късно, казусът коментира и лидерът на партията Валери Симеонов. Той обяви, че още в понеделник ще има заседание на Изпълнителния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Георгиев. От партията ще го призоват и  незабавно да се откаже от кандидат-депутатското си място, каза Симеонов пред Нова тв. 

 

В схемата участват личнен лекар и старша сестра от столична поликлиника. Общопрактикуващият лекар осигурява експресна поръчка, а старшата сестра предлага традиционна услуга. Те работят отделно един от друг и използват за схемата посредници.

 

За издаването на сертификата клиентите контактуват с посредник, който в конкретния случай се представя за Величко Георгиев. Именно той работи със старшата сестра. Негов приятел работи като посредник на личен лекар за експресни поръчки за издаване на сертификати без ваксинация.

 

За бърза поръчка от 24 до 48 часа се заплаща 450 лева за сертификат, а традиционната отнема от седмица до месец или два  и струва 300 лева.

 

В детайли, желаящият да получи сертификат изпраща снимка на свой личен документ до посредника, а той я препраща на медицинското лице. Въпросният посредник взима и сумата за издаването на сертификата, макар да не е извършена ваксинация. Крайният клиент не научава името на медицинското лице.

 

В тв репортаж на Нова тв въпросният Величко Георгиев посочва, че участва в схемата от лятото насам и посочва, че при него чакат стотици клиенти. В репортажа той добавя, че на 60 човека е продал сертификати преди две седмици и „утре са готови“, а в петък бил продал – 85 сертификата. 

 

 

Екипът на Нова тв е разбрал за схемата от бизнесмена Андрей Бъчваров. Предприемачът има личен мотив да изобличава подобни измамници, защото негов приятел е станал жертва на вируса след като преди това му е бил издаден фалшив сертификат. В своя фейсбук Андрей Бъчваров обявява, че ще даде по 1000 лева на всеки, който му даде информация за лекар-измамник.

 

„Над 15 човека се отзоваха веднага“, казва бизнесменът. Проверил 5 сигнала, от които два се оказали достоверни, като единият от тях е с Величко Георгиев. Бизнесменът посочва, че лекари заедно с посредници по схемата изкарват по 10 000 лева на ден. 

 

Осигуряваните по схемата здравни сертификати са 100% оригинални документи, защото те се изтеглят от сайта на Националната здравно-информационна система.

 

Измамата е направено от медици, които са вписали там лица, които реално не са ваксинирани. В репортажа се твърди, че старшата сестра работи в 12-а поликлиника в столичния квартал „Люлин 9“, а през уикендите е в мобилните екипи, ваксиниращи в софийски молове. За три от сертификатите се споменава и името на д-р Михова от с. Мърчаево, в район Витоша на Столична община.

 

По схемата се работи с еднодозовата ваксина на „Янсен“. Пред камерата застават хора, участвали в разследването, които показват, че действително получават оригинални сертификати, които разпечатват от сайта на здравното ведомство. Сред тях дори е българка, получила сертификат, която казва, че „нито е ваксинира, нито е в България“, а е в Украйна. 

 

От думите на Станев стана още ясно още, че МВР работи по 10 подобни случаи, по които са образувани досъдебни производсва. Случаите са в София, Велико Търново, Сливен, Хасково, Габрово, Ловеч, Пазарджик. Имало вече едно повдигнато обвинение срещу един общопрактикуващ лекар, който е с парична гаранция от 2000 лева.

 

Сандански – централа за фалшиви сертификати за гърците

 

В същото време гръцкото издание „Катимерини“ обяви в свой материал, че централата на п

 

рестъпните групировки за издаване на фалшиви зелени сертификати за Гърция е в Сандански. 

Темата за нередовни зелени сертификати от България стана централна в южната ни съседка след разследване на гръцката обществена телевизия тази седмица. Един от гръцките участници в схемата, пожелал анонимност, разказва пред медията, че гърците плащат по 300 евро за документ в България, без да им се постави ваксина.

Според предварителната информация на гръцките власти престъпните групировки се възползвали от пробойни в здравната система на България, а централата на цялата дейност била в Сандански. Източници на „Катимерини“ твърдят, че в престъпната схема са замесени и гранични служители както от Кулата, така и от Промахон, предава БНР, позовавайки се на гръцката медиа.

Изданието пише още, че през септември прокуратурата в Солун е възложила на полицията да направи разследване на информациите за подобни сертификати от България. От полицията обаче са прекратили разследването поради трудности в осъществяването му.

Неназован високопоставен полицейски служител заявява пред изданието, че гръцките служби за сигурност са се обърнали към колегите си от България и от Северна Македония, но от двете страни не е имало реакция.

Продължава проверката, свързана със зелените сертификати, издадени на работещи в болница в Солун, проверяват се и съмнителните случаи на служители на болницата в Кавала, прведставили сертификат от България, отбелязва „Катимерини“.

В началото на ноември гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж, посветен на начина, по който действат предполагаеми български измамници, които пласират на гръцкия пазар сертификати за ваксинация срещу Covid-19 от България.

Журналистката от телевизията Ния Авдели е разговаряла с предполагаемия „оперативен представител“ на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират.

Твърди се, че клиентите на схемата идват предимно от Северна Гърция.

В репортажа, за който съобщава БТА, се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на коронавирус дневно, като същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Според твърденията на „посредника“, излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.
Гръцките власти казват, че внимателно наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.

Източник: mediapool.bg

The post Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на „зелени сертификати“ на неваксинирани (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на „зелени сертификати“ на неваксинирани (видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация