Какво се случва с напусналите Русия западни компании

0

От края на февруари няколкостотин чуждестранни компании напуснаха Русия. Част от тях спряха всички операции, някои продадоха активите си на местните предприемачи. Други стопираха за момента бизнеса си с надеждата се да се върнат след нормализиране на ситуацията. Финансовите отчети за второто тримесечие излязоха. Компаниите масово отчитат загуби.

Точната статистика все още не е известна. Според Сергей Красилников, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP), няма официални данни. „Формата на участие във всяка компания е различна. Част от фирмиет останаха, но с напълно нови имена. Някои напуснаха Русия, но веднага се връщат при нас чрез приятелски държави “, обяснява той.

Сериозни последици възникват само за тези, които са имали собствена продукция в Русия. Например IKEA или Renault, където са работили десетки хиляди хора.

Системите за плащане на Visa и MasterCard претърпяха впечатляващи финансови загуби, след като обявиха спирането на услугата за руски клиенти през март. Картите, издадени в Русия, спряха да работят в чужбина. Те не се приемат в чуждестранни онлайн магазини. В рамките на страната нищо не се е променило, тъй като от 2015 г. транзакцията се обработва от държавния оператор „Национална система за платежни карти“.

За второто тримесечие на текущата година MasterCard отчита загуби в размер на 26 млн. USD. Планираните загуби за цялата 2022 г. вероятно ще бъдат в размер на 37 млн. USD. Visa загуби 60 млн. USD.

Най -големият производител на алкохол – British Diageo (Brands Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Black Label, Captain Morgan) загуби 180 млн. USD. През март компанията прекрати износа и продажбите в Русия.

„Общото влияние от прекратяването на дейностите в Русия доведе до загуби в размер на 146 млн. паунда, включително обезценяването на марката на Bell (77 милиона), на Smirnoff (19 милиона)“, се казва в доклада. Тази сума включва и директни загуби от 50 милиона.

Anheuser-Busch Inbev – белгийска пивоварна копания, разполагаща с 11 завода в Русия, продаде дела си в руския AB Inbev Efes. Сделката доведе до загуби от 1,1 млрд. USD.

Датският Карлсберг се раздели с руски активи. Както бе съобщено през април, това ще струва почти 1,4 млрд. USD.

McDonald’s отписа 1,2 млрд. USD. Общите разходи за второто тримесечие достигнаха 4,01 млрд. USD.

Според резултатите за първата половина на текущата година, щетите на Mercedes-Benz „във връзка с приспособяването на бизнес активността в Русия“ възлизат на 709 млн. EUR, като от тях 658 млн. EUR са били в сегмента на леките автомобили, 51 млн. EUR за търговски транспорт.

Германците възнамеряват да продават имуществото, принадлежащо на Mercedes-Benz Rus. Сред кандидатите са Panavto, Avtodom, Avilon и Major.

Тежък финансов резултат отчете и Renault. Производителят на автомобили предаде руските си активи според схемата „сделка за рублата“. „Загубата през първата половина на годината е 2,3 млрд. EUR. Те идват главно от амортизация на дълготрайни активи, нематериални активи, както и активи, принадлежащи към други организации на групата“, заявиха от компанията.

Източник: fakti.bg

The post Какво се случва с напусналите Русия западни компании appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Какво се случва с напусналите Русия западни компании

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение