Какви са ползите от употребата на електронни цигари?

0

Тютюнопушенето е избор, който поставя на риск здравето на човека и води до повишен риск от преждевременна смърт или сериозни заболявания, като рак и коронарна болест на сърцето. То има неблагоприятни здравни последици и за неродените деца на бременните жени, които пушат.

Последици за здравето от тютюнопушенето

Пасивното пушене също има сериозни последици за здравето както на децата, така и на възрастните. Това означава, че спирането на тютюнопушенето е една от най-важните и  ефективни интервенции в здравеопазването, които могат да бъдат предприети. В рамките на една година след отказването от тютюнопушенето шансът на бивш пушач да развие сърдечни заболявания спада до половината от този на продължилия да пуши.

Между 5 и 15 години след отказването рискът от рак на белия дроб намалява почти наполовина, а рискът от смърт от рак става подобен на този при непушач.

Пушенето обаче е особено пристрастяващо и спирането не е лесно. Въпреки че е възможно да се спрат цигарите само с поведенческа намеса, въвеждането на допълнителни фармакологични средства под форма на лечение, като заместителна терапия с никотин и варениклин, ще увеличи процента на отказване от тютюнопушенето.

Фармацевтиката изиграва своята роля, като предоставя средства за терапия на хора, които се нуждаят. Общественото признаване на опасностите от тютюнопушенето и подкрепата за среда без тютюнев дим също са допринесли за цялостното намаляване на разпространението на тютюнопушенето в западните страни. Например в Канада разпространението на тютюнопушенето е спаднало от около 26% през 2001 г. на 20% през 2011 г. и на 13% през 2015 г.

Развитие на електронните цигари

Въпреки това развитие, отказването все още не е възможно за много настоящи пушачи и са необходими алтернативни подходи. Въвеждането на електронните цигари е един такъв алтернативен подход. Електронната цигара е разработена за първи път от фармацевт в Китай в началото на 2000-та г. Това е устройство произвежда никотинов аерозол чрез използване на батерия за нагряване на разтвора или така наречената вейп течност (обикновено на базата на пропилей гликол или глицерол) на никотин и ароматизатори. Качествените вейп течности за електронните цигари се произвеждат в специализирани и лицензирани лаборатории със стриктен качествен контрол при тяхното производство. Изпаряващото устройство представлява цилиндрично тяло, което има мундщук за вдишване на парите. За разлика от другите форми заместители на никотина, електронните цигари позволяват на потребителя да имитира пушене на обикновена тютюнева цигара, но доставя изпарения никотин в белите дробове без токсичните странични продукти, придружаващи пушенето на тютюн. По този начин те интуитивно се чувстват по-естествени и приемливи за обичайния пушач.

Обобщение

Неотдавнашен преглед на „Cochrane“ на доказателствата за ефективността на електронните цигари даде предпоставки да смятаме, че електронните цигари могат да увеличат шанса за отказване на тютюнопушенето. Прегледът включва 24 завършени проучвания: 21 кохортни проучвания; 2 RCT, сравняващи електронните цигари с плацебо електронните цигари (т.е. без никотин), с комбинирана извадка от 662 участници, в които 6-месечните проценти на отказване са 9% при електронните цигари и 5% при плацебо устройството; и трети RCT, който сравнява електронните цигари с никотинов пластир и не открива разлика в процента на отказване на 6 месеца.

Нито едно от включените проучвания не съобщава за сериозни неблагоприятни ефекти от електронните цигари. До голяма степен електронните цигари се използват като помощни средства за отказване от тютюнопушенето, за намаляване му или просто като нов навик, свързан с набавянето на никотин за организма. Общопризнато е, че всичко това заслужава задълбочено проучване.

The post Какви са ползите от употребата на електронни цигари? appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Какви са ползите от употребата на електронни цигари?

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация