Кабинетът „Петков“ предава властта на служебното правителство (видео)

0

Правителство на Кирил Петков предава властта в страната на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев.

В Министерския съвет се проведе кратка церемонията по приемственост в изпълнителната власт, а след нея се очаква да има такива и в отделните министерства. 

„От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Преди всичко искам да отбележа, че противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори“, каза Петков в началото на церемонията и пожела „кураж, смелост и успех“ на служебния кабинет. 

Вече бившият премиер Петков обяви, че се надява служебното правителство да продължи „нашия път в борбата с корупцията“. „Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме схемата в пътния транспорт, железопътния транспорт. Тази битка трябва да продължи“, добави той, като по-голямата част от изказването му повтори неговото видеообръщение, което бе разпространено по-рано. 

Гълъб Донев пък пожела характер, смелост и мъдрост на своите министри, за да работят за интересите на България и ги посъветва да запазят известна дистанция от властта, за да не загубят връзката си с хората. Той обяви, че цената на природния газ, цените на горивата, рекордната инфлация, протестът на пътностроителните фирми са приоритетите пред служебния кабинет. „Предстоят месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. Служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон, диалога в обществените отношения. Има надежда все още, че ще е възможен диалогът“, каза служебният министър председател. 

Донев добави, че очаква от правителството си „работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин“. „Умни решения съобразени със законите, умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване живота на хората, а не са поредните политически послания“, добави той. 

Президентът Румен Радев, за когото това е четвърто служебно правителство, вече очерта приоритетите пред кабинета „Донев“, като описа апокалиптична картина в страната и призова за „единение на политици от различни хоризонти“. 

Редовното правителство на Кирил Петков е първото в българската история, което беше свалено с вот на недоверие. Това стана с подкрепата на напусналата малко преди това управлението партия „Има такъв народ“. След това трите опита за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание бяха неуспешни.

Последният проучвателен мандат беше връчен на БСП, но социалистите го върнаха миналата седмица, а пред ден президентът обяви, че насрочва предсрочни избори за 2 октомври. 

Очаквайте подробности.

Източник: mediapool.bg

The post Кабинетът „Петков“ предава властта на служебното правителство (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кабинетът „Петков“ предава властта на служебното правителство (видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение