Инспектори от Областна агенция по храните с масирани проверки на сергиите за млечни продукти на закрития пазар в Благоевград

0

Масирани проверки по сергиите с мляко, млечни продукти и яйца на закрития пазар в Благоевград озадачиха клиентите, които от години се доверяват на частните призводители. Ревизорите, две жени от Областната агенция по храните в Благоевград, категорично отказаха да обяснят за медиите какво и защо проверяват и дори изискаха да не бъдат притеснявани, нито снимани по време на акцията им. Търговците пък, видимо притеснени, също не пожелаха да коментират случващото се, докато чакаха реда си да бъдат проверени. Най-разговорливи бяха клиентите, чакащи реда си на дългите опашки пред витрините. Те коментираха, че инспекторите гледат дали продукцията е с етикет, търсят и документи за произход. Две сергии при подобна проверка, правена на 8 март, останали празни тази седмица за разочарование на шефа на общинската фирма „Пазари“, който от наемите трябва да осигури заплати на служителите си и по възможност да изведе дружеството на печалба.

Наблюдателни купувачи обърнаха внимание, че не всички търговци са обект на проверките на Агенцията по храните и че ревизорките не се интересували особено от сергиите с плодове и зеленчуци.  Хората цъкаха какви ли документи пък ще представят бабите, излезли да продават лапад, коприва и зелен лук от домашните градинки, ако им бъдат поискани от проверяващите.

Мъж от една от опашките възмутен определи акцията като тенденциозна, обяснявайки, че  само на пазара цената на сиренето е между 12 и 16 лв. и все още е поносима за обикновените хора. „Защо не излязат отвън да проверят търговеца на яйца, застанал до павилиона за риба, без да плаща наем?!“, гневеше се той.

Търговци на мляко и млечни продукти предлагат стоката си като домашно приготвена по пазарите в целия регион от близо 10-ина години и имат солидна клиентела. През юни 2019 г. по предписание на Областна агенция по храните благоевградската общинска фирма „Пазари“ бе принудена да осигури хладилни витрини за стоката им и да ги премести в закритото тържище, за да се спази изискването бързо развалящата се продукция да не се продава на открито.

„Проверката е тематична във връзка с актуалната напоследък тема за цените и качеството на продукцията на пазара. Цените не са в нашите правомощия, в момента фокусираме вниманието си на пазарите  предвид наближаващите празници и проверяваме качеството на предлаганите стоки“, обясни акцията директорът на Областна агенция по храните д-р Михаил Бащавелов. На нападките за тенденциозност той бе категоричен: „Няма тенденциозност, изискванията са еднакви за всеки, който е излязъл и иска да продава на пазара. Такива проверки правим в пазарните дни във всички населени места в региона, миналата събота и неделя например бяхме в Банско и Якоруда. Интересува ни качеството на продукцията, която се предлага, и информацията за тях да задоволява потребителя. Няма нови изисквания и който твърди подобно нещо, не е добре информиран, единствената тенденция, която следваме, е опазване на здравето на потребителя“, заключи д-р Бащавелав.

На въпрос за констатирани нарушения при направените досега проверки той посочи, че от пазара в Банско миналата неделя са конфискувани над 20 кг прясно бяло саламурено сирене, което не отговаря на стандартите. Некачествената стока е предадена за унищожение в екарисаж.

The post Инспектори от Областна агенция по храните с масирани проверки на сергиите за млечни продукти на закрития пазар в Благоевград appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви