Инспектори от ГДИН – София проверяват ареста в Благоевград заради телефоните на Бахамата в килията

0

Инспектори от ГД „Изпълнение на наказанията“ – София започнаха вчера проверка в следствения арест в Благоевград. Повод за инспекцията са откритите мобилни телефони в килията на дупничанина Васил Петров-Бахамата, който е с мярка „задържане под стража“ по обвинение за измама за над 500 000 лв. Извършва се както проверка по случая, така и на организацията на работа в следствения арест.

Припомняме, че при внезапна проверка във вторник на шефа на Районна прокуратура – Благоевград и разследващи полицаи в килията на Бахамата бяха открити 3 телефона – два негови и един на друг задържан, който бил с него в клетката. От прокуратурата са иззети документи, записи от камерите за видеонаблюдение, за проверка на свижданията и действията на охранителите с цел установяване как са внесени телефоните. Предполага се, че 47-годишният Васил Петров най-вероятно е провел разговорите от тоалетната, тъй като там няма камери.

Ако се окаже, че по случая има замесени надзиратели, ги очаква най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение. На първо време ще бъдат наложени наказания на Бахамата и неговия съкилийник за телефоните. В тази връзка вече има изготвена заповед на директора на ОСИН – Благоевград Милан Миланов, научи „Струма“. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията нарушителите могат да бъдат лишени от колетна пратка или купуване на храна от лавката за определен период, но не повече от 3 месеца. Съгласно чл. 256 от закона обвиняемите и подсъдимите имат право на свиждания, хранителни пратки, пратки с дрехи и други разрешени за лично ползване вещи, кореспонденция, престой на открито и суми за лични нужди, както и на телефонна връзка с роднини, близки, защитници и повереници по ред, установен от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Освен това могат да ползват лично облекло и обувки, да получават и четат вестници, списания, книги, да слушат радиопредавания и да гледат телевизионни програми, да получават парични суми до размера на една минимална работна заплата.

Милан Миланов,

Свижданията, телефонните разговори и кореспонденцията на обвиняемите и подсъдимите с определени лица могат да бъдат забранени с писмено разпореждане на съответния прокурор или на съда, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

В момента в следствения арест в Благоевград са задържани 27 лица, в това число и две жени. В една килия са 44-годишната Лидия Петрова, жената на Бахамата, и 33-годишната Теодора Тодорова от Радомир, задържана по обвинение за сводничество след акцията в хотел „Чамишки“ в Благоевград.

Както „Струма” писа, успоредно с проверката в следствения арест във вторник бе извършената такава и в къщата на Бахамата в Дупница, където синът му Димитър е под „домашен арест“, като полицаите откриха пистолет с боеприпаси. Припомняме, че цялото семейство Петрови бяха обвинени за крупна измама. Според прокуратурата от 01.06.2022 г. до 20.02.2023 г. на територията на гр. София, с. Марикостиново, община Петрич, гр. Дупница и гр. Сандански, при условията на продължавано престъпление, тримата са извършили четири отделни деяния с цел да набавят за себе си имотна облага. Сговорили се да въведат в заблуждение различни граждани, че ще извършат за тях определени задачи – ще им продават леки и товарни автомобили, ще им съдействат за изготвяне на проекти за обществени поръчки, ще прехвърлят собственост върху недвижим имот, да бъдат подхвърлени наркотици в автомобил, ще съдействат за събиране на парични задължения. За това обвиняемите предварително получавали различни суми, без да изпълняват поетите ангажименти. Така причинили имотна вреда на жертвите си в размер на 523 800 лв.

Сезирана е КПКОНПИ за извършване на проверка на имущественото състояние на семейството на Бахамата за неправомерно облагодетелстване. На 24 февруари Районен съд – Благоевград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Васил и Лидия Петрови, а на сина им Димитър, който се оплакваше от паник атаки – „домашен арест“. Определението подлежи на протест и обжалване.

Източник: Вестник Струма

The post Инспектори от ГДИН – София проверяват ареста в Благоевград заради телефоните на Бахамата в килията appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви