Илинденски събор в най-дългото село

0

Осем са православните храмове в Симитлийско, носещи името на Свети Илия. В района масово почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. На 20 юли се чества един от най-почитаните народа празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия.

Илинден е най-големият празник на едно от най-красивите и дълги села в община Симитли – село Градево. Храмът „Св. Илия“ в селото е един от най – старите молитвени домове в симитлийското. Църквата е построена през 1847 година.

В архитектурно отношение представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и женска църква над него. На западния и южния свод има барелефи с дракони. Интериорът е дело на четирима зографи. В олтара и по холкела на централния кораб има 36 сценописни сцени и фигури, дело на неизвестен зограф, които оцеляват при земетресението от 1904 година. Иконостасът е рисуван и има високохудожествена позлатена резба по венчилката, царските двери и кръжилата. На цокълните табла има осем сцени от Шестоднева в елипсовидни медальони.

Над царските двери има три резбовани разпятия с дракони. Осемте царски икони са от 1849 година – дело на неизвестен зограф. За празника ще се отслужи празнична литургия, ще се благослови курбан – за здраве, ще има празнична програма.

 

Празникът Илинден носи и друг знак, не по-малко огнен – Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. Осем православни и свети места в община Симитли канят жителите и гостите на община Симитли да се присъединят към тържествените литургии, водосвет и курбан – с почит към св. Илия, а така също – да се почете паметта на загиналите в Илинденско- Преображенско въстание.

The post Илинденски събор в най-дългото село appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви