Ива Митева: Трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи

0
След ситуацията от петък шансовете за съставяне на ново правителство са малки, каза Ива Митева от ИТН в неделя пред БНР.

Тя обаче смята, че трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи. Моето становище е, че избори не са добрия вариант, но не е добрият вариант и това ние да бъдем унижавани и ежедневно да бъдем обвинявани за мафия, каза Митева.

Христо Иванов вместо да се опитва да обяснява необяснимото, трябва да излезе и да поиска прошка от „Има такъв народ“ (ИТН), защото това, което казва, не е вярно, коментира тя записа от заседанието на ПГ на „Демократична България“ от петък.

Попитана дали БСП трябва да задържи мандата с идеята да бъде избран председател на КЕВР и да бъдат приети промените в антикорупционния закон, Митева каза, че това е решение, което ще вземе Народното събрание оттук нататък. При тази променена обстановка мисля, че мандатоносителят трябва да разговаря с всички парламентарни групи дали има воля за удължаване, каза още тя. При воля от тях могат да се приемат едни процедурни правила и изборът да се проведе в много кратки срокове, каза Митева. Тя добави, че изборът на председател на КЕВР е най-спешното, което трябва да се случи. Всичко друго не е в такава спешност, която налага сега и веднага да се вземат тези решения. По-добре е, ако се отива на избори, антикорупционният закон да бъде приет от едно ново мнозинство, каквото кажат българските избиратели, смята още Ива Митева.

Когато каните някого за коалиционен партньор, вие искате да водите диалог с него, искате неговото доверие. Ние излязохме от коалицията точно заради това счупено доверие, обясни Митева. От записа разбрах, че те не ни уважават, че те не смятат, че ние сме равностоен коалиционен партньор. Доверието, за което толкова мечтаехме и диалогът, който искахме да възстановим, не се случи, коментира Ива Митева, като добави, че ИТН са били абсолютно искрени в поведението си.

Балабанов: Няма вариант ИТН да се върне на масата за преговори

Депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов определи като „пълни глупости” твърденията, че от партията изобщо не са имали намерение да участват в състава на правителство с третия мандат.

„Ние ясно изразихме отношението си и диалогичността на това, което направихме в последните дни по отношение на програмата и приоритетите пред България. Проведохме нормални разговори с БСП и направихме необходимите предложения и редакции”, отбеляза той. По думите му Нинова изключително добре приела предложенията на ИТН.

Всичко обаче се счупило, когато видели „истинското лице и лицемерието”. „На тези, които когато знаят, че ги снимат – се държат по един начин – за България. Когато обаче не знаят, че ги снимат, лъсва всъщност идеята им – желанието им за власт”, е мнението на Балабанов.

„В записа видимо се показва, че всъщност ние не сме мафия. Ние вече не сме 100% мафия, която Кирил Петков, Асен Василев, в синхрон с Христо Иванов и цялата тази клика от жълтопаветни политици, изкарваше като основен акцент”, допълни Балабанов.

Той подчерта, че няма вариант от „Има такъв народ” да се върнат на масата за преговорите. „Ние през цялото време сме били на страната на истината”, отбеляза Балабанов. Според него, ако Корнелия Нинова има достойнство, трябва да върне мандата още в понеделник.

На въпрос дали в състояние на много кризи, сега е моментът страната да бъде изпращана на нови избори, Балабанов каза: „След като всички видяхме, че никой не мисли за България и за приоритетите как да реши кризата, а иска по най-бързия начин да захапе властта, логичното наказание са едни избори”.

Депутатът обяви, че името на Асен Василев не е било обсъждано като кандидат за премиер. „Ако беше, щяхме да излезем и да кажем, че такъв тип кабинет не подкрепяме”, уточни той.

Балабанов разясни, че ИТН е подкрепила правилата за избор в Антикорупционната комисия. И уточни, че не са задрасквали Бойко Рашков. „Така предложеният закон от „Продължаваме Промяната” търси да превърне КПКОНПИ в бухалка”, подчерта народният представител.
 

Източник: mediapool.bg

The post Ива Митева: Трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Ива Митева: Трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение