Иванов: Коалиция „Ориент експрес“ свали кабинета, може да има избори и напролет

0
„Коалицията „Ориент експрес“ свали кабинета, без да има абсолютно никакъв план какво следва. Ние считаме, че страната не бива да бъде тласкана към още по-сериозна криза“, каза пред бТВ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в четвъртък, след като в сряда вечерта ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ приеха вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

„Слави Трифонов похарчи една година историческо време на България. ИТН се превърна в деструктивна сила в българския политически живот“, каза още той по повод решението на Трифонов да напусне управляващата коалиция, с което остави останалите във властта ПП, БСП и ДБ без мнозинство в парламента.

По думите му единственият шанс в този парламент да се състави нов кабинет е с първия мандат, който отново ще е в ръцете на „Продължаваме промяната“. „Те са тези, които получиха доверието на българското общество да водят усилието към тази промяна, която страната иска и трябва да се направи“, добави Иванов.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат втория мандат и според Иванов третият мандат е кризисен и най-малко възможен.

„Следващият парламент ще бъде още по-труден за съставяне на управление. Грубо казано, в него една трета ще бъдат силите на сегашното статукво – ГЕРБ, ДПС. Една трета ще бъдат силите на промяната. И една трета ще бъдат силите от типа „Възраждане“, смята Иванов.

Според него след една поляризираща кампания, страната може да бъде хвърлена в още по-голяма поляризация, което вече се вижда по площадите.

„Това означава, че ние рискуваме в следващия парламент да имаме още един провал, а това означава още едни избори напролет. Това ли е бъдещето, което ни предлагат от коалиция „Ориент Експрес“, попита Иванов.

По думите му ако партиите от старото статукво отново дойдат на власт, българската средна класа няма да приеме такава безпринципност. „Дори да не може да излъчи мнозинство в парламента, средната класа не може да бъде игнорирана, тя има вето върху българската историческа съдба. И без тази средна класа няма да може да бъде управлявана България“, добави той.

Иванов добави, че българските избори все повече се превръщат в „ден на откритите врати на българската политика, в която влизат все повече случайни хора“. „Виждаме как се рушат институции, вместо да се гради диалог, се получава все по-голяма поляризация“, посочи той.

Съпредседателят на „Демократична България“ добави, че темата за вдигане на ветото над Северна Македония е била експлоатирана по най-безпардонен популистки начин: „Хората, които довчера говореха, че това било национално предателство, сега изведнъж откриха, че предложението на френското председателство прави добро на България“.

Той обяви, че формацията ще подкрепи решение в тази посока, само външно министерство да подпише двустранния протокол със Скопие.

Източник: mediapool.bg

The post Иванов: Коалиция „Ориент експрес“ свали кабинета, може да има избори и напролет appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Иванов: Коалиция „Ориент експрес“ свали кабинета, може да има избори и напролет

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация