Земеделският министър увери, че няма опасност от зърнена криза

0
Няма опасност от зърнена криза в България, заяви министърът на земеделието и храните Иван Иванов по време на посещение в Горна Оряховица. Той откри в събота 15-то издание на Празника на суджука.

„Реколтата тази година се очаква да бъде изключително добра. Нашите зърнопрозиводители ще продължат да изнасят. Цената се повишава заради липсата на този сериозен внос, който беше от Русия и Украйна. Ние ще продължим да подпомагаме нашите европейски партньори“, обясни Иванов.

Той допълни, че по временната рамка, която ЕК разработи за подпомагане на производители, са предвидили средства за тях.

“В следващите дни ще обявим средства след като бъде представен и бюджета. По наши сметки това, което ще бъде национално-европейско финансиране за извънредно подпомагане, ще успеем да генерираме около 300 млн лева ресурс допълнително, над тези 143 млн,  които трябва да се изплатят като част от Covid подпомагането”, каза Иванов.

„През последните няколко години не само у нас, но и в света, всички земеделски стопани са изправени пред много предизвикателства, свързани с работната ръка, COVID пандемията, войната в Украйна, както и увеличаващите се разходи за производство в следствие на увеличените цени“, каза още министър Иванов.

“Уверен съм, че всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаване на икономическата устойчивост на производителите.”, допълни Иванов.

Източник: mediapool.bg

The post Земеделският министър увери, че няма опасност от зърнена криза appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Земеделският министър увери, че няма опасност от зърнена криза

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация