Защо Германия привлича твърде малко кадри?

0

Близо 34 милиона души в Германия са назначени официално на работа. Това е нов рекорд за страната. Същевременно обаче нараства и броят на незаетите работни места. Причината за това е демографското развитие. Днес в пенсия излизат хората, родени в десетилетията с особено висока раждаемост. А новите кадри в трудоспособна възраст са все по-малко. Така все повече германски фирми изпитват недостиг на специалисти, което се превръща в един от най-големите рискови фактори за германската икономика.

Колко сериозно в действителност е положението показва актуално изследване на социологическия институт Civey, проведено по поръчка на фондация „Бертелсман“. 66% от участващите в него 7500 германски компании признават, че изпитват недостиг на специалисти. Преди една година само 55 процента от тях са очаквали, че ще имат такива проблеми.

Нужни са 400 000 работници от чужбина годишно

Картината е различна в отделните браншове, региони, професии или пък зависи от трудовата квалификация. Всяка втора от фирмите, изпитващи недостиг на специалисти, търси хора със завършено професионално обучение, а всяка четвърта от тях – висшисти. Най-силно засегнати от проблема с недостига на кадри са секторът на здравеопазването и грижите за болни и възрастни хора.

През август от Федералната агенция по труда съобщиха, че Германия се нуждае от около 400 хиляди чуждестранни работници на година, за да запълни липсите на трудовия пазар. В същото време на трудовата миграция не се гледа достатъчно сериозно: едва 16 на сто от анкетираните фирми са посочили, че работят за привличането на специалисти от чужбина. Повечето разчитат на местна работна ръка, на която се опитват да предлагат по-атрактивни условия.

Езикът – основна пречка

От 1 март 2020 в Германия е в сила закон, който улеснява достъпа до трудовия пазар на квалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. Въпреки това много компании се въздържат от привличането на чуждестранни специалисти, а причините за това са многостранни. Основният изтъкван аргумент е свързан с владеенето на немски език и трудността да се оцени правилно професионалната квалификация на кандидатите.

Опитът на фирми, които вече са наели чужда работна ръка, показва, че някои от съмненията и резервите са основателни. Например по отношение на езика. Затова пък бюрократичните препятствия в действителност се оказват не чак толкова високи, колкото изглеждат.

От фондация „Бертелсман“ посочват, че усилията на политиката за улесняване на трудовата миграция на специалисти вече дават плодове. Примери за това са споразумението за облекчения достъп до германския трудов пазар, езиковите курсове и подобрената разяснителна дейност относно признаването на чуждите дипломи.

Резултатите от проучването показват още, че 67% от компаниите очакват през следващата година да не могат да запълнят вакантните си работни места за специалисти. „Проблемът с недостига на експерти се задълбочава, а краят му не се вижда. Ние като общество се нуждаем от устойчиви решения, за да можем да се справим с демографския проблем и да осъществим социално-екологичната трансформация“, казва в тази връзка Матиас Майер, експерт по въпросите на миграцията към фондация „Бертелсман“.

Източник: fakti.bg

The post Защо Германия привлича твърде малко кадри? appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Защо Германия привлича твърде малко кадри?

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация