Затлъстяването влошава качеството на мъжката сперма

0

Затлъстяването e причина за влошаване на качеството на мъжките полови клетки, установи американско проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

При възрастните мъже с наднормено тегло се наблюдават повече негативни промени при сперматозоидите, отколкото при тези, които се придържат към нормалните за ръста си килограми.

Според молекулярни биолози от университета в щата Юта това означава, че половите им клетки са по-малко здрави и това може да е причина за репродуктивни проблеми.

По-възрастните мъже с индекс на телесна маса – съотношението между килограмите и ръста – над 30 имат доста ограничена способност да образуват сперматозоиди, показват данните.

Тези с показател под 27 обаче имат полови клетки с малко молекулярни промени, които ги различават от пробите, взети от по-млади участници в проучването, обясняват специалистите.

Когато индексът на телесна маса е между 19 до 25 се смята, че хората са с нормално тегло. При показател между 25 до 30 се счита, че килограмите са наднормени. Надвишилите 30 са определяни като затлъстели.

Според данните на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ около 40 процента от възрастните хора в страната отговорят на критериите за затлъстяване.

Повечето проучвания показват, че броят на сперматозоидите при мъжете достига своя пик, когато те са на около 17 години и започва да намалява на 40 години.

В изследването си американските учени са използвали генетично секвениране, за да профилират повече от 44 000 клетки от проби на четирима млади мъже на възраст от 17 до 22 години и на осем по-възрастни – на 60 и повече години.
При пробите от по-младите мъже не се наблюдават молекулярни признаци на стареене или нарушена способност да произвеждат сперматозоиди. При тези от по-възрастните има малки промени, които специалистите отдават на  възрастта.

Подобни промени, както и по-малък брой сперматозоиди, са установени при мъжете, които отговарят на критериите за затлъстяване, обясняват авторите на изследването Брадли Кернс и Цзинтао Го.

Необходими са по-мащабни проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се установи потенциалната роля на диетата, физическата активност, заболявания като диабет и други върху качеството на сперматозоидите, обясняват специалистите.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието „Дивелъпмънт сел“.

The post Затлъстяването влошава качеството на мъжката сперма appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

The post Затлъстяването влошава качеството на мъжката сперма appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Затлъстяването влошава качеството на мъжката сперма

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация