Заради спор за имота! Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха, вижте кой е живял там…

0

Руши се необитаемата от няколко години къща в идеалния център на Благоевград, в която е живял професор Кирил Стефанов – композитор, диригент и обществен деец. Дългогодишният главен художествен ръководител на емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин”, си отиде от този свят на 14 ноември 2005 година.

Заради имотни спорове между двамата му синове и други техни родственици домът на твореца на улица „Арсени Костенцев” е празен и не спира да се руши с течение на времето. „Недопустимо е къщата на професор Кирил Стефанов, който има изключителни заслуги към изкуството в България, да е в такова трагично състояние – счупени прозорци, повреден покрив, графоманите са надраскали фасадата отвън. Още повече, че тази сграда е част от групов паметник на културата с местно значение”, твърди благоевградският архитект Костадин Сандев.

Според него споровете между собствениците на имота не ги освобождава от задължението им да поддържат къщата в добър вид, тъй като за нея се отнасят всички разпоредби на Закона за опазване на културното наследство, пише кметабг. Община Благоевград може да изпрати предупредителни писма до собствениците на имота. Ако те не предприемат нищо, то общинската управа може да им наложи глоба в размер на 5000 лева.

Материалът Заради спор за имота! Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха, вижте кой е живял там… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Източник – Региона БГ: Заради спор за имота! Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха, вижте кой е живял там…

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация