Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия

0

14 благоевградски общински съветници се възползваха от правото си да поискат свикване на извънредна сесия на 17 февруари, но бяха порязани от Председателския съвет на ОбС. В искането се настоява за спешно обсъждане и решение по 4 предложения на кметския екип: за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на ремонтите на 11 улици; за даване на съгласия за изработване на ПУП за изграждане на православен храм в района на пазара; за провеждане на конкурси за отдаване под наем на покривите на общинските училища и детски градини за поставяне на фотоволтаици и за приемане на отворена концепция за развитието на Благоевградска област за периода 2021-2040 г.

Мотивът на членовете на Председателския съвет да откажат на колегите си извънредно заседание на местния парламент е липсата на спешност за всяка една от точките в предложения от тях дневен ред. „Няма правно основание в ЗМСМА, въз основа на което да гласуваме концепцията, изготвена от проф. Тадаръков. Такъв документ не се гласува от ОбС най-малкото защото той не визира срока на работа на този Общински съвет, а е за много по-дълъг период“, обясни председателят на ОбС Андон Тодоров.

Искането на градоначалника да се изтегли заем от 5 млн. лв. вчера бе върнато за ново обявяване от Председателския съвет, който установил, че процедурата не е била спазена и не са публикувани обяви за общественото обсъждане в местен и централен ежедневник, което е задължително изискване по закон. Затова е нужно процедурата за провеждане на обществено обсъждане да се повтори, а това ще отнеме 1 месец.

„Не можем да взимаме решения и по казуса за новата черква в района на пазара, тъй като кметът обжалва в съда решението на ОбС по същата тема. Докато не се произнесат съдиите, въпросът няма как да влезе отново в пленарна зала“, обясни председателят на ОбС А. Тодоров. Той подчерта, че нито една от точките, включени от 14-те му колеги в проект за дневен ред, не е от неотложен порядък, и припомни, че миналата година 9 пъти е свиквал извънредно ОбС по искане на градоначалника за спешни въпроси, които не търпят забавяне, и е готов отново при нужда да го направи.

Съветниците, внесли искането за извънредна сесия, също могат да я свикат в 7-дневен срок, но това става безсмислено, тъй като ще съвпадне с пленарното заседание по график, което е на 26 февруари.

Източник: Вестник“Струма“

The post Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация