Започва поетапно поскъпване на цигарите от 1 март 2023 г.

0
Поетапно поскъпване на цигарите, включително и на електронните, започва от 1 март 2023 г. заради повишаването на акциза. Решението е на Министерския съвет, който одобри вдигането на тютюневите акцизи през следващите четири години.

Промяната в Закона за акцизите е минала през преходните и заключителните разпоредби на изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В прессъобщението на Министерския съвет не бяха посочени новите ставки. Обяснението за липсата на информация е, че те ще станат ясни при внасянето на законопроекта в парламента.

Липсата на официална информация доведе до различни интерпретации в медиите. Според едни кутия цигари ще поскъпва средно с по 20 стотинки на година или общо ще е по-скъпа с около 1 лв. през 2026 г. Други обаче твърдят, че оскъпяването ще е с 2 – 3 лева на кутия цигари за 4 години.

Специфичният налог за цигарите ще нарасне от сегашните 177 лв. за 1000 къса на 185.5 лв.през 2023 г. Това означача, че кутия цигари да поскъпне с 20 – 30 стотинки през следващата година.

През 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса, на следващата година – 202 лв., а през 2026 г. ще достигне 211 лв.

Поетапно ще поскъпне и тютюнът за пушене. Заложено е акцизът от 152 лв. за килограм да се повиши в следващите четири години на 222 лв.

Налогът на нагреваемите цигари догодина ще се вдигне доста съществено – от сегашните 233 лв. за килограм на 282 лв., а след четири години ще достигне до 400 лв.

Акцизите на цигарите и тютюна у нас не са променяни от четири години.

Повишение на акциза на цигарените изделия беше заложено и в актуализацията на бюджета в средата на тази година. То обаче бе отхвърлено в Народното събрание, след като тютюневите компании се оплакаха, че нямат време да облепят новите бандероли и да продадат на време стоката със старите бандероли.

България е с най-ниското данъчно облагане на тютюневите изделия в целия Европейски съюз. В същото време сме първенци в Европа по пушене с близо 40% дял на пушачите от населението.

За последните 10 години се отчита 43% ръст на употребата на тютюневи изделияу нас. За цигари българите харчат по 4 милиарда лева годишно, сочат данни от анализ на Института за икономически науки в Белград и Университета на Илинойс в Чикаго, представени от гражданска коалиция „За живот без тютюнев дим“.

Сдружението иска по-сериозно повишение на акцизите, като доказано средство за намаляване на тютюнопушеното и спасяване на човешки животи.

Източник: mediapool.bg

The post Започва поетапно поскъпване на цигарите от 1 март 2023 г. appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Започва поетапно поскъпване на цигарите от 1 март 2023 г.

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение