Започват ремонти на центъра на София и на тунел „Люлин“

0
Ремонти в центъра на София и на транспортния тунел „Люлин“ започват през тази седмица, съобщи зам.-кметът по строителството на столицата Ангел Джоргов във вторник.

От 21 юли започва работата по тунела „Люлин“. Той ще продължи до февруари 2023 г. и ще струва около 12 млн. лв.

Първо в четвъртък ще бъде спряно движението на трамвай 8 през тунела. Вместо него по трасето ще минава временен автобус – ТМ 8. От 25 юли ще бъде ограничено и движението – ще се извършва в едната лента в посока, съобщи зам.-кметът и призова гражданите да използват алтернативни маршрути, основно през бул. „Сливица“. Когато започнат основните строителни дейности, тунелът ще бъде затворен изцяло, каза Джоргов.

Трамвай номер 8 ще стига до обръщалото на трамвай номер 10 в „Западен парк“, а от там ще тръгва автобус, който ще прави прави ляв завой по бул. „Вардар“, по бул. „Царица Йоана“ ще тръгва през тунела и ще стига до трасето на трамвая по обичайния маршрут. Автобусът ще бъде със същия интервал на движение като трамвая. Движението на трамвай номер 8 ще бъде възстановено изцяло през есента, като цялостно ще бъде подменени релсовият път и контактната мрежа.

Ремонтът предвижда подмяна на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, на отводнителната система, хидроизолацията, нови облицовки, нова вентилация, енергоспестяващо осветление. Тунел „Люлин“ не е основно ремонтиран откакто е построен през 80-те години на миналия век, правени са му само козметични ремонти, съобщи Джоргов.

Тази седмица се очаква да започне и ремонтът на центъра на столицата. Той обхваща пространството около храма „Александър Невски“ и около Военния клуб. Предвижда се затваряне на движението по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и сградата на БАН. Ремонтът е разделен на девет подзони и предвижда подмяна на тротоари, пренареждане на жълтите павета и засаждане на растителност.

Общината избра за изпълнител на този ремонт фирмата „Трейс Груп Холд“ с ценова оферта от 19.9 млн. лева с ДДС. Обновяването на тази част от центъра беше част от договора с компанията „ПСТ груп“, който беше прекратен.

Същото се случи и с контракта с „Джи Пи Груп“, които правиха злополучния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“. При втората обществена поръчка за оставащата част от ремонта, която обхваща улиците „Цар Иван Шишман“ и „Шести септември“ беше избрана офертата на „Парсек груп“. Нейната стойност е 6.4 млн. лева с ДДС.Фирмата често печели поръчки за строителство в Пловдив.

Източник: mediapool.bg

The post Започват ремонти на центъра на София и на тунел „Люлин“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Започват ремонти на центъра на София и на тунел „Люлин“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение