Закриваме фирмата по бърза процедура

0

Процесът по закриване на фирма да се улесни и да започва директно в Агенция по вписванията с подаване на заявление за прекратяване на дейността. Това предвиждат промени, които се предлагат в План за действие по схемите “Раждане на дете”, “Преместване в рамките на страната”, “Стартиране на бизнес”, “Наемане на служител” и “Закриване на бизнес”, качени за обществено обсъждане.

Сега търговецът е длъжен да уведоми НАП за намерението си да прекрати дейността си преди да пристъпи към реалното закриване на бизнеса си. Едва след приключване на проверките от страна на НАП, срокът за които е 2 месеца, може да подаде заявление към Агенцията по вписванията.

Друга промяна предвижда, ако фирма поиска да се дерегистрира по Закона за ДДС, също да направи това директно в Агенция по вписванията с подаване на Заявление за вписване на прекратяване на фирма в Търговския регистър. Сега процедурата е усложнена и търговецът трябва да подаде до НАП заявление за дерегистрация или да поиска да остане регистриран до приключване на ликвидацията. Предложението е да има поле в заявлението до АВ, в което той да отбележи, че иска да остане регистриран по ДДС до момента на заличаване.

Облекчения ще има и за болничните за бременност и раждане, като отпада изискването служителката да носи документа на хартия на шефа си. Предлага се работничката само да информира работодателя за него, а той да може да го провери в електронния регистър на болничните листове. Работникът няма да представя на хартия и диплома за завършено образование при започване на работа. Отпада и изискването безработните да се регистрират по нов адрес в бюрото по труда, при смяна на постоянния. Предвижда се по електронен път да можем да заявяваме експресна услуга по издаване на лична карта, което да става за 8 часа. Сега по електронен път може да се заяви обикновена услуга за подмяна на лична карта – до 30 дни, като МВР въвежда и бърза услуга – до 3 дни.

Източник: Труд

The post Закриваме фирмата по бърза процедура appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Закриваме фирмата по бърза процедура

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация