Закопчаха последния кръстник на мафията

0

Босът на “Коза ностра” Матео Месина Денаро бе в нелегалност 30 години

Бившият “капо ди тути капи” бе арестуван в клиника в Палермо

Осъден е за убийства, включително на прокурора Джовани Фалконе

Призори бе арестуван смятаният за “капо ди тути капи” на мафията Матео Месина Денаро. Той потъва в нелегалност през 1993 г. и от години бе №1 сред издирваните в Италия и в целия свят опасни престъпници.

Антимафиотите-карабинери закопчали легендарния бос на “Коза ностра” в частната клиника “Ла Мадалена” в Палермо – столицата на Сицилия. Там той бил хоспитализиран за лечение, вероятно на простата.

Матео Месина Денаро е роден на 26 април 1962 г. в западния сицилиански град Кастелветрано и е син на местния бос Чичо Месина Денаро. Таткото е върл съюзник на прочутия клан на мафията “Корлеонези” и личен представител за Западна Сицилия на неговия бос Тото Риина.

Матео потъва в нелегалност през лятото на 1993 г., след като силите за сигурност започват да го издирват поради набеждаването му от прокуратурата за основен организатор на касапниците на мафията в Рим, Милано и Флоренция през същата година. Тогава от ръката му загиват магистрати и служители на силите на реда, той е мозъкът на поредица от бомбени атентати с цел принуждаване на държавата да отстъпи пред исканията на мафията за облекчен затворнически режим за нейните задържани членове, както и за намаляване на репресиите в контролираните от нея райони.

Но най-жестоки според медиите са организираните от него през 1992 г. показни убийства на митичните съдия-следователи и върли антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борсалино. Пак Месина Денаро е сочен като автор на едно от най-безмилостните престъпления в историята на “Коза ностра” – удушаването и разтварянето в киселина на 6-годишния Джузепе ди Матео, който е син на разкаял се мафиот.

За деянията си босът има няколко доживотни присъди – най-тежкото наказание според юристдикцията на Италия. Независимо от присъдите и денонощното му издирване, той успява да се изкачи на “куполата” – върха на “Коза ностра”, и да стане неин главен бос през 2006 г., когато е задържан изпълняващият тогава тази функция тартор Бернардо Провенцано.

Прякорът на Матео Месина Денаро е “Диаболик”, като е взаимстван от името на главния герой на популярен италиански комикс. Той е убиец и крадец, понякога джентълмен. Много прилича на подобните френски герои Фантомас и Арсен Люпен, но прийомите му на действие често са и като тези на Робин Худ.

Месина Денаро има една дъщеря – Лоренца Аланя. Задържането му става точно 30 години след това на прочутия негов предшественик начело на мафията – Тото Риина.

The post Закопчаха последния кръстник на мафията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Закопчаха последния кръстник на мафията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви