“Живото културно наследство на два народа на една сцена“ бяха реализирани в с. Микрево, община Струмяни

0

На 24-ти и 25–ти юни 2023 г. се проведе съвместно събитие „Младежи учат младежи “ в с. Микрево, общ. Струмяни по проект «Живото културно наследство на два народа на една сцена» с финансиране по Interreg-ИПП програма за ТГС България-Северна Македония, по договор № CCI 2014TC16I5CB006.
Събитието представлява съвместна инициатива за повишаване на информираността и познаването на македонското културно наследство сред младежите от България и Северна Македония. По време на изпълнението на дейността, която се проведе в с. Микрево, община Струмяни, 5 младежи и един професионален хореограф от Ансамбъл „Фолклорна низа“, гр. Струмица, се срещнаха с младежи от България, които имаха възможността да се запознаят с едно от най-известните събития в Северна Македония – „Карнавалът в Струмица“. Македонските младежи представиха историята на карнавала, обичаите и легендите и разказаха своя личен опит от участие в културно събитие от подобен мащаб.
Карнавалът се счита за много дълга традиция. Споменава се от известния османски писател Евлия Челебия още през 1670 г. Той пише: „Стигнах до един град, разположен в подножието на висок хълм и видях как маскирани мъже тичаха от къща на къща през нощта, смеейки се и се чуваше пеене на песни…”. Смята се, че поклонникът описва карнавала в Струмица. Този карнавал има голям туристически потенциал и може да се превърне в световноизвестна туристическа атракция. Въпреки това, карнавалът не е достатъчно рекламиран и представянето му не успява да привлече желания брой посетители и туристи в гр. Струмица.
През първия ден от планираните срещи, бяха представени история, традиция и легенди за карнавала в Струмица, както и история и обичаи на празника “Тримери”, който се провежда по време на карнавала и е в рамките на тримерните дни – в началото на големия Великденски пост. Като три бисера на огърлица от години и векове в Струмица се нареждат тримерни дни.
През втория ден, младежи от България се запознаха със стъпките на традиционните народни танци, характерни за Югозападния регион.
По време на двудневното събитие „Младежи учат млади”, хореограф от Северна Македония, запознат с тънкостите и историята на обичаите и танците, успя да промотира тяхната сила и очарование на младежите-треньори.

The post “Живото културно наследство на два народа на една сцена“ бяха реализирани в с. Микрево, община Струмяни appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви