Ето кои са най-честите митове за алкохола

0

Въпреки доказаните вреди от алкохола много хора продължават да го консумират. Какво трябва да знаем за употребата на алкохол? Какви митове се възпроизвеждат най-често?

1. Алкохолът няма калории

Противно на това схващане, алкохолът има килокалории и консумацията му може да допринесе за наднормено тегло и дори затлъстяване, 1 g алкохол съдържа приблизително 7 kcal, пише actualno.com. Те могат да бъдат наречени празни калории, защото не осигуряват на тялото никаква хранителна стойност.

2. Алкохолът подпомага храносмилането

Алкохолът има положителен ефект върху храносмилането? За съжаление не – това е друг мит. Алкохолът дразни стените на стомаха и злоупотребата с него може да доведе до патофизиология, напр. в панкреаса и черния дроб, чието правилно функциониране влияе върху храносмилането.

3. Алкохолът подобрява качеството на съня

Алкохолът понякога се третира като вещество, което ви помага да заспите. Въпреки че в много случаи се получава желаният ефект, този метод далеч не е правилен. Нощната почивка след пиене на алкохол не е толкова ценна, колкото в случай на естествено заспиване, така че след пиене може да се събудите сънливи и нервни.

4. Комбинацията от алкохол и енергийни напитки ни позволява да пием повече

Алкохолът не трябва да се смесва с т.нар енергийни напитки. Смята се, че тази смес има отрицателен ефект върху тялото. Направени са много изследвания по този въпрос и учените стигат до следните заключения:

– Енергийният ефект не позволява по-голяма консумация и не помага за по-лесно преработване на алкохола.

– Смесването на алкохол с енергийни напитки не увеличава вашия „лимит“ за обща консумация на алкохол.

5. Смесването на различни видове алкохол ни напива повече

Интересен факт е циркулиращата информация за смесването на напитки. Обикновено се смята, че пиенето на различни видове алкохол по едно и също време, като бира и вино или водка и уиски, води до много повече опиянение. Освен това се твърди, че смесването на различни напитки увеличава силата на махмурлука. Но всъщност не е така – ако искаме да избегнем махмурлука след пиене, просто не трябва да употребяваме алкохолни напитки. Проучванията не потвърждават появата на по-силен махмурлук след смесване на различни видове алкохол. Но откъде идва този мит? Рядко се случва човек да изпие една бира и чаша вино. Когато смесваме няколко вида алкохол, обикновено и количеството е по-голямо. Освен това, когато започнем да пием бира и преминем към нещо по-силно, като водка, обикновено пием и твърдия алкохол с подобно темпо, без да обръщаме внимание на по-високото съдържание на етанол. Затова ни се струва, че смесването на различни видове алкохол ни опиянява повече.

Източник: fakti.bg

The post Ето кои са най-честите митове за алкохола appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Ето кои са най-честите митове за алкохола

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация