Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР

0

Не буди в мен тревога или любопитство изказаното от служебния министър на финансите Кирил Петков във вашия ефир вчера, защото някои процеси в икономиката са естествени, като това с лихвите, защото фирмите масово рефинансираха старите си заеми, които са сключени в друга обстановка, когато икономиката работеше преди пандемията, работеше с тенденция към нарастване. Тогава лихвите бяха по-високи, след това лихвите паднаха. В момента в целия свят лихвите са отрицателни, естествено, че те намаляват. Това коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

По думите на Хърсев няма нищо ненормално лихвите да се променят и фирмите да търсят рефинансиране при добрите нови условия.

„Това, че една банка е кредитирала големи кредитополучатели не е непременно нещо страшно. Напротив, имаше си проекти, които изискваха по-голямо финансиране. Тук по-скоро трябва да водим спора – дали Българската банка за развитие (ББР) е с това предназначение – да кредитира малък и среден бизнес. Тя очевидно не е правена по начин, по който може да изпълни тази функция“, обясни финансистът.

Според него ББР е малка банка, която трудно може да бъде сериозен участник на пазара за малък и среден бизнес пряко.

„Тя би могла да го прави чрез партньорски програми през другите кредитни институции, друг е въпросът дали виждаме да го прави, може би да – трябва се направи. Но ние трябва да се замислим и кой би кредитирал и големия бизнес, кой би решавал като финансова институция и проблеми на държавата по финансиране на големи отрасли, като военно-промишления комплекс – някой трябва да го финансира и това, а този бизнес е забранен за частните банките за финансиране“, коментира Хърсев.

Хърсев каза също, че ББР не част от бюджета, парите в нея не са на данъкоплатците.

„Средствата във всяка банка се събират във финансовия пазар, сключват се договори с кредитори, има чуждестранни финансови институции, с които ББР има заеми, от там е привлякла ресурс, този ресурс е част от финансовите средства на кредитния пазар, а не като част от бюджета, тя не е част от бюджета, там не са парите на данъкоплатците“, каза още финансистът.

Той е категоричен, че банката като държавна е изключително важно да я има. Изтъкна, че тя е необходима, защото „на нас ни липсва примерно механизъм на държавен фонд за инвестиране в приоритетни за държавата проекти, в Китай има трилиони в такива фондове“.

Източник: fakti.bg

The post Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Емил Хърсев не споделя тревогите на министъра на икономиката за ББР

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация