ЕК обвини неваксинираните за продължаващата пандемия

0

„Пандемията от ковид днес продължава заради неваксинираните“, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис пред Европейския парламент.

Тя определи въвеждането на сертификатите за ковид и мащаба на имунизацията срещу новото заболяване в ЕС като успех. Еврокомисарят добави, че тази седмица ЕК ще предложи промени в правилата за сертификатите и за поставянето на допълнителни дози ваксини на имунизираните, предаде БТА.

Кириакидис посочи, че ръстът в броя на заболелите в последните седмици е тревожен. По нейните думи ваксините остават най-ефикасното средство за борба с пандемията. Ваксините не са достатъчни, затова работим за осигуряването на общодостъпни лекарства, добави еврокомисарят.

В становищата на парламентарните групи от Европейската народна партия подкрепиха виждането, че вината за пандемията е на неваксинираните. От тази политическа сила определиха сертификатите като успех.

Социалистите и демократите заявиха, че ваксините дават резултат, но настояха държавите от ЕС да съгласуват противоепидемичните мерки. От групата „Обнови Европа“ отчетоха, че отделните държави въвеждат различни мерки и настояха за повишаване на общественото доверие в мерките, както и за борба с дезинформацията за пандемията.

Зелените също поискаха съгласуван европейски подход с добре обмислени мерки. Те се присъединиха към призива за противодействие на дезинформацията, но настояха ваксинирането да остане доброволно решение. Групата „Идентичност и демокрация“ настоя за осигуряване на хапчета против ковид и за развитие на нови лечения на болестта.

Според Европейските консерватори и реформатори ваксините не са постигнали целта да осигурят траен имунитет. По техните думи сертификатите за ковид са провал, защото не са ограничили пандемията и създават дискриминация. От тази група се присъединиха към призива ваксинирането да остане доброволно.

Левите посочиха, че ЕС е постигнал успех с общата поръчка на ваксини и с въвеждането на сертификатите. Те също подкрепиха доброволното ваксиниране, но коментираха, че днес ЕС пак е там, където беше преди година по отношение на пандемията. Според тях, дори всички да са ваксинирани, пандемията няма да бъде спряна, докато не съществува общодостъпно лечение.

The post ЕК обвини неваксинираните за продължаващата пандемия appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ЕК обвини неваксинираните за продължаващата пандемия

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация