Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград влезе в топ 20 на най-добрите училища в страната според…

0

Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград влезе в топ 20 на най-добрите училища в страната според резултатите от държавните зрелостни изпити в сесията май-юни 2021 г. Статистиката съдържа данни за близо 1000 училища, като са показани резултатите от ДЗИ по общообразователните предмети /български език и литература, математика, история, философия, география, химия, английски език…/, посочени са средният успех от второ ДЗИ, общият среден успех, броят на явилите се.

През последните години ЕГ в Благоевград неизменно намира място сред най-добрите образователни училища. Така през 2015 г. учебното заведение бе на 54-о място, след което достигна съответно до 47-о, 32-о, 22-о и 18-о през миналата година.

Сега 158-те зрелостници на ЕГ отново затвърдиха постиганите трайно добри образователни резултати. Изкараният среден успех от 5.24 по БЕЛ, 5.40 от  второто ДЗИ и 5.32 от двете матури е най-висок за областта и отрежда на училището 16-а позиция в националната класация. На първо място е Испанската гимназия с 5.62 по БЕЛ и 5.65 от двете ДЗИ, следвана от 91-а немска гимназия, Първа частна математическа гимназия, Първа езикова гимназия, Американския колеж…

С минимална преднина от 4 стотни при среден успех от двете ДЗИ пред благоевградската ЕГ е Математическата гимназия в Русе, а по-надолу в класацията са Националната гимназия за древни езици и култури, Националната природо-математическа гимназия, езиковите гимназии в Стара Загора, Ловеч, Пловдив, Бургас, частни СУ-та и профилирани гимназии.

Втори по успеваемост на матурите в областта са 158-те зрелостници на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които са с 5.06 по БЕЛ, 5.22 от втората матура, влизат в топ 50 и са с еднакъв среден резултат 5.14 от двата ДЗИ с Езиковата гимназия в Пазарджик, Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Разград и Средно езиково училище „Добри Войников“ – София. Имайки предвид, че миналогодишният випуск на благоевградската Математическата гимназия бе на 67-а позиция в националната класация, то тазгодишните зрелостници регистрират значително изказване с близо 10 места напред.

В топ 70 влизат и абитуриентите на Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник, които са със среден резултат „Мн. добър” 5 по БЕЛ и 5.08 от двете матури. Две места под тях /но също в топ 70/ са и зрелостниците на СУ „Братя Каназиреви” – Разлог, постигнали 4.89 по български език и литература, 5.24 от втория ДЗИ и 5.06 от двата изпита.

Топ 100 /с 98-99 позиция/ в националната класация „затварят“ 95-имата абитуриенти от випуск 2021 на Природо-математическата гимназия в Кюстендил с 4.76 по БЕЛ и 4.92 от двете ДЗИ. Същия среден успех са постигнали и 10-имата зрелостници на СУ „Васил Левски“ – Коларово, община Петрич.

Източник: Вестник Струма

The post Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград влезе в топ 20 на най-добрите училища в страната според… appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград влезе в топ 20 на най-добрите училища в страната според…

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация