Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа

0

Федералната асоциация на енергийните и водоснабдителни компании на Германия (BDEW) предупреди гражданите за по-нататъшно повишаване на цените на газа и електроенергията през следващите месеци. По думите на шефа на BDEW Керстин Андреа, от началото на текущата година средните тарифи за населението и промишлените потребители са се увеличили значително, което е свързано с изключително високи цени на едро. Разходите за закупуване, които енергийните доставчици трябва да плащат за електроенергия и газ, отбеляза Андреа, са се увеличили рязко през последните месеци. От началото на миналата година цените на едро на тока са се увеличили четири пъти, а на газа – почти пет пъти. „Поради дългосрочни стратегии за снабдяване на енергийните доставчици от няколко години, динамиката на цените на пазарите на едро достига до клиентите със закъснение“, подчерта шефът на асоциацията.

„Въпреки това, колкото по-дълго нивото на цените остава високо, толкова повече цените на едро ще бъдат отразени в тарифите и ще им повлияят в дългосрочен план“, каза Андреа. В същото време BDEW отбеляза, че от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна ситуацията на енергийните пазари отново се е влошила. Така според анализа на BDEW средната текуща тарифа за електроенергия за битови потребители от началото на годината до момента е 37,14 ст./кВтч. Това е с 15,5% повече от средното за 2021 г.

През 2022 г. малките и средните промишлени потребители ще трябва да плащат средно 31,36 евроцента за kWh, каза BDEW, почти 50% повече от предходната година. Така битовата газ в еднофамилни къщи с годишна консумация от 20 000 kWh в момента е средно 13,77 евроцента на kWh – почти двойно повече от 2021 г., когато средногодишната беше 7,06 евроцента. Приблизително два пъти повече ще трябва да плащат и домакинствата в жилищни сгради.

Източник: fakti.bg

The post Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Държава предупреди гражданите си за още по-високи цени на тока и газа

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация