Държавата би дала о. Св. Кирик на Созопол само срещу план за консервация и реставрация

0
Държавата би прехвърлила собствеността на остров Св. Кирик на община Созопол само срещу подробен план за консервация и реставрация на обекта, който гарантира запазването му и развитието му като паметник на културата. Въз основа на него ще бъде изготвен и план за управление на обекта, посочиха пред Mediapool в понеделник от Министерство на културата, след като през уикенда областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова обяви, че тя вече е внесла искане за прехвърляне на собствеността.

“Аз отправих искане островът Свети Кирик да бъде прехвърлен на община Созопол, защото поех ангажимент към жителите и кмета на Созопол. Още на първата изнесена приемна тук, при мен дойдоха жители на града, представители на неправителствени организации, които поставиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има наслояване на хилядолетна култура и история, така че ще бъда много щастлива, ако той наистина бъде прехвърлен в управление на общината. Тук текат и археологически разкопки – нещо, което е чудесно, защото показва, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея”, посочи Нейкова, цитирана от БТА.

От министерството добавиха, че търсят финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик.

Преди ден министър Минеков не скри разочарованието си от състоянието на обекта.

„Отново съм натъжен. Съжалявам, че го повтарям – но всеки ден виждам нещо подобно – срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат – за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре и ракети, самолети да откраднат“, заяви Минеков, цитиран от БТА.

В последните години бяха публично лансирани различни визии за бъдещето на острова. Първо, през 2007 г. правителството на Сергей Станишев прехвърли стопанисването на острова на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с намерението той да се превърне в туристическа атракция.Тази цел през годините не бе реализирана, а експерти още в началото предупредиха, че това ще застраши архитектурната и биологичната му уникалност.

През есента на 2020 г. бе лансиран проект за превръщане на острова в световен център на изкуствата, но и той остана „на трупчета“.

Остров “Свети Кирик” е обявен за паметник на културата през 1965 г. Той е включен в границите на резерват “Созопол”, а от 2009 г. на територията му се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

Свети Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом. Смята се, че на острова е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основание на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековието на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за региона манастири – „Св.св. Кирик и Юлита“.

Островът е с територия от 82.5 декара. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 г. на острова има база на Българския военноморски флот.
 

Източник: mediapool.bg

The post Държавата би дала о. Св. Кирик на Созопол само срещу план за консервация и реставрация appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Държавата би дала о. Св. Кирик на Созопол само срещу план за консервация и реставрация

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация