Доказаха мистериозния произход на северното сияние

0

Северното сияние (Аurora borealis) лесно би могло да бъде описано като най-голямото светлинно шоу на Земята. Явлението, което може да бъде наблюдавано само в северните географски ширини, векове наред е учудвало и оставяло в недоумение учените. Мистерията, около причините за появата му, е била спекулирана мноигократно, но никога досега не е доказана.

Група физици от университета в Айова най-накрая доказаха, че „най-блестящите сияния се произвеждат от мощни електромагнитни вълни по време на геомагнитни бури“, според тяхно новоизлязло проучване. Изследването показва, че тези явления, известни още като вълни Алфвен, ускоряват електроните към Земята, карайки частиците да произвеждат светлинното шоу, което познаваме като северно сияние, предава hicomm.bg.

Учените са предполагали от десетилетия насам как най-вероятно се създава полярното сияние, но чак сега са успели да го симулират за първи път в лаборатория на Голямото плазмено устройство (LPD) в Основния научен център за плазма на Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Специалистите са използвали 20-метрова камера, за да пресъздадат магнитното поле на Земята, използвайки мощните намотки на магнитно поле върху LPD на UCLA. Вътре в камерата учените генерират плазма, подобна на тази, която съществува в Космоса близо до Земята.

„Използвайки специално проектирана антена, пуснахме вълните на Aлфвен надолу по машината, подобно на разклащането на градински маркуч бързо нагоре и надолу и наблюдавахме как вълната се движи по свеоеобразния маркуч“, казва Грег Хаус, доцент в Катедрата по физика и астрономия в Университета на Айова и съавтор на изследването. Когато започват да наблюдават електроните, „сърфиращи“ по вълната, те използват друг специализиран инструмент, за да измерват как тези електрони получават енергия от вълната.

Въпреки че експериментът не пресъздава цветния блясък, който виждаме в небето, „нашите измервания в лабораторията ясно съвпаднаха с прогнози от компютърни симулации и математически изчисления, доказващи, че електроните, „сърфиращи“ на вълните на Алфвен, могат да ускорят всички електрони до скорости от милиони километри в час, които причиняват сиянието“, казват учените.

„Тези експерименти ни позволяват да направим ключовите измервания, които показват, че космическите теории наистина обясняват по основен начин как се създават полярните сияния“, казва още Крейг Клецинг, съавтор на изследването.

Източник: fakti.bg

The post Доказаха мистериозния произход на северното сияние appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Доказаха мистериозния произход на северното сияние

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация