Добри новини относно рецесията

0

Рискът от глобална рецесия през 2023 г. намалява поради стабилизирането на световните цени на суровините, смекчаването на енергийната криза в Европа и намаляването на негативните фактори в икономиката на САЩ, Евгений Миронюк, посочва експерт в BCS World of Investments.

През декември Федералната резервна система на САЩ (FRS), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England повишиха основните си лихви с 50 базисни пункта. Централната банка също потвърди, че очаква нови увеличения. Тази политика на регулаторите води до забавяне на икономическия растеж и подхранва страховете на инвеститорите за глобална рецесия.

„През декември рискът от глобална рецесия започна да намалява. Предпоставките за това се появиха, когато последствията от енергийната криза в Европа бяха смекчени, световните цени на суровините се стабилизираха и рисковете за икономиката на САЩ бяха намалени“, смята анализаторът.

Миронюк припомни, че началото на рецесия настъпва, когато БВП спада повече от две тримесечия подред. В същото време например в САЩ през третото тримесечие беше отчетен икономически растеж след две тримесечия на рецесия.

Един от най-важните „сигнали“ за възможна рецесия беше инфлацията. В световен мащаб тя се сега се забавя, въпреки че остава висока. „Пикът на инфлацията може вече да е преминат, наближава пикът на лихвите, след което се очаква те да се понижат“, посочва експертът.

В допълнение, индексът на суровините вече се доближава до дъното на диапазона и последното движение е свързано, наред с други неща, с вълна от падащи цени на газа. Стабилизирането на цените намалява инфлационния натиск и насърчава възстановяването на производството.

Източник: fakti.bg

The post Добри новини относно рецесията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Добри новини относно рецесията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви