Динозаврите не са изчезнали след падането на астероид, а на…

0

Динозаврите може да са били унищожени от комета вместо от астероид, твърди ново проучване, публикувано в понеделник в Scientific Reports.

Според изследователи от Харвард, парче от комета се е разбило на Земята преди повече от 66 милиона години, създавайки кратера Чиксулуб.

Този древен кратер, който се намира на полуостров Юкатан в днешно Мексико, обхваща площ от около 180 километра.

Според проучването, именно въздействието, което е създала тази гигантска дупка в земната повърхност, е свързано с Масовото измиране креда – терциер, когато загиват диноваврите и много други видове. Тези събития са били глобални и са засегнали всички големи континенти и световния океан.

„Сигурно е била красива гледка, но забавлението приключва, когато скалата се е ударила в земята“, казва съавторът на изследването Ейбрахам Льоб, професор по наука в Харвардския университет.

Според теорията на Льоб и екипа му, парче от комета е виновникът за масовото изчезване на видове преди 66 млн.години, а не астероид, както се смяташе до сега.

Кометите са парчета космически отломки, направени предимно от замръзнал газ, докато астероидите са парчета скала, най-често срещани в астероидния пояс, който се намира между Марс и Юпитер.

Според изследователите, шансовете, астероид с диаметър най-малко 10 километра, да е причината за ударно събитие в Чиксулуб, са един на всеки 350 милиона години. В същото време, дългопериодичните комети (комети с орбита над 200 години), които са способни да причинят събитието на полуостров Юкатан, са значително по-редки, като една се случва на всеки 3,8 до 11 милиарда години.

Изследователите обаче имат теория, която значително увеличава шансовете в полза на кометите. Една от хипотезите е, че смущения във външните граници на Слънчевата система понякога увеличават броя на навлизащите комети, увеличавайки вероятността за удар.

Големите комети често могат да се разпаднат, докато преминават близо до Слънцето, което увеличава 10 пъти вероятността за масивен сблъсък със Земята.

Професор Льоб и аспирантът от Харвард Амир Сираджб предлагат сценарий, за това как са се развили събитията в онюзи момент от историята на нашата планета.

Според тях космическият обект, ударил се в планетата ни преди 66 млн. години, е дошъл от покрайнините на Слънчевата система и е бил с големина 7 километра. Според изследването, фрагментът се е отделил след експлозията на комета, дошла от облака на Оорт, който е съставен от отломки и се намира много далеч, на границата на Слънчевата система.

Докато кометата е пътувала към центъра на Слънчевата система, гравитационната сила на Юпитер е могла да ѝ даде тласък, който да я ускори до толкова, че да достигне слънцето.
„Юпитер действа точно като пинбол машина. Когато нещо се доближи до него, той може да го изблъска“, обяснява простичко Льоб.

След като достигне Слънцето, гравитационната сила на нашата звезда може да разбие кометата на парчета, а колкото повече са отломките толкова по-голяма е вертоятността, някое от тях да удари Земята, казва още професорът от Харвард.

„Планетата-гигант отбива кометите, наречени „с дълъг период“ към орбити, много близки до Слънцето. И тук, изправени пред огромната гравитация на Слънцето, по-големите комети избухват, разпръсквайки се на хиляди отломки. Всяка от тях, една от които е била катапултирана към Земята, е имала потенциала да причини катастрофата, унищожила динозаврите“, пояснява Амир Сирай .

До този извод Амир Сирай достигнал след компютърни симулации на гравитационните сили въз основа на разполагаемите данни за облака на Оорт и движението на планетите.

Досега най-разпространената теория гласеше, че космическият обект, виновник за катастрофата преди 66 милиона години, е дошъл от астероидния пояс, разположен между Юпитер и Марс. Но честотата, с която те могат да се сблъскат със Земята, е десет пъти по-малка, в сравнение с тази на избухналите комети, които се разпръскват в хиляди отломки. Оттук и значително по-високата вероятност за сблъсък с нашата планета.

И още един факт в подкрепа на новата теория. Известно е , че кратерът Чиксулуб е бил образуван от обект, съставен от въглероден хондрид. А само 10 % от астероидите го включват в състава си, а в кометите този процент е много по-висок.

Авторите на новото проучване са изчислили, че фрагмент на комета има вероятност да се сблъска със Земята веднъж на неколкостотин милиона години. Което означава, че планетата ни не е заплашена в краткосрочна перспектива, в сравнение с опасността от астероидите.

Източник: fakti.bg

The post Динозаврите не са изчезнали след падането на астероид, а на… appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Динозаврите не са изчезнали след падането на астероид, а на…

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация