Деца с аутизъм в Охрид получават помощ в център, финансиран от България

0
Над 100 деца посещават центъра за деца с аутизъм в Охрид, който е финансиран и от българското правителство, съобщи БНР. Страната ни е ангажирана с подкрепата на социални инициативи в Република Северна Македония (РСМ) и финансира проекти в подкрепа на хора със специални потребности.

По програмата на министерството на външните работи „Българска помощ за развитие“ в югозападната ни съседка са изградени два дневни центъра за деца с аутизъм – в Скопие и в Охрид.

Центърът в Охрид отваря врати през есента на 2019 и работи с подкрепата на България, разказва Ангела Чинковска, рехабилитатор в центъра.“Благодарение на това започна работата на този център“, казва тя.

Българското посолство в Охрид помага финансовоцентъра, „за да може 30 семейства да водят децата си на безплатно лечение тук и цяла година да може да работим върху техния напредък“, обясни Чинковска

Центърът разполага с модерно обзаведени кабинети. Има и стая с мултимедии с визуална симулация при работата с деца с аутизъм.

„За момента имаме около 100 деца, които първо се подлагат на ранна интервенция. Ранната интервенция обхваща децата до 6-ата им година. Правим план за работа и въз основа на този план работим индивидуално“, казва тя.

През последните години България подкрепя активно социални инициативи в Северна Македония, като финансира проекти в подкрепа на хора със специални потребности.

През последните два дни по такъв проект, финансиран от българското външно министерство в югозападната ни съседка беше открита първата работилница за хора от уязвими групи.

Източник: mediapool.bg

The post Деца с аутизъм в Охрид получават помощ в център, финансиран от България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Деца с аутизъм в Охрид получават помощ в център, финансиран от България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация