„Демократична България“ вдига червен флаг пред коалиционните партньори

0
„Ние искаме да отправим много ясен сигнал към коалиционните си партньори, не сме си позволявали да извиваме ръце, да тропаме по масата и да поставяме червени линии. Но идва време да вдигнем червен флаг. Не може да продължава тази липса на функциониране на коалицията“. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в четвъртък пред бТВ.

„Коалицията не може да бъде някакво ТКЗС, да се занимаваме с някакви местенца, а да произвеждаме политика“, обясни той. „Нищо не ни задържа в това управление, освен разбирането какво ще се случи, ако България днес бъде тласната към избори. Казвам го дори не като политик, а като гражданин, който се бои за своя начин на живот, за семейството си и за бъдещето на децата си. Ние сме доказали, че можем да си тръгваме, правили сме го“, коментира Иванов

Христо Иванов обясни, че ДБ няма да вдига само един „червен флаг“, а общо три. „Демократична България“ ще започне вътрешен дебат как може да продължи да бъде полезна в коалицията, но със съзнанието, че не може да застраши съществуването й.

Той призова управлението на страната бързо да си повиши капацитета за полезно действие и да реагира бързо на кризата в Украйна и всичко, което следва от нея. „Ние трябва бързо да се превъоръжим. Трябва да предприемем целеносочени мерки за прекъсване на руското влияние в България – от службите, да прекъснем икономически зависимости, да променим нереформираната съдебна власт, която е елемент от националната сигурност, и да имаме ясен план за икономическа и социална защита на населението“, казва Иванов.

Според него колицията ясно показва, че е достигнала своя концептуален таван да функционира.

„Ние ясно осъзнаваме, че страната не може да бъде хвърлена в липса на управление, да бъде свален този кабинет. Нас не ни е страх от избори. Ние нашето ще си го вземем. Страх ме е от това, че екстремисти като „Възраждане“, които с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат една кампания в един огромен обществен пожар. Страната има нужда от спокойствие и ясно лидерство. Проблемът е, че това управление не може да произведе ясно лидерство. Не съм дошъл тук да пудря положението с пудра захар“, каза Иванов.

В същото време той похвали усилията на отделни министри за опитите България да бъде откачена от руската газова зависимост, което е нещо много важно.

„България трябва да реши въпроса как тя ще се защитава от агресията на Кремъл, която цели да преразгледа статута и на България. Русия се опитва да върне Европа към състоянието и от 1989 година преди падането на Берлинската стена“, допълни Иванов.

Той напомни, че гласуването за предоставянето на помощ за Украйна показва, че в парламента има огромно мнозинство, което е готово да води разговори за руската агресия срещу международния ред.

„Тази тема не може да изчезне. Ние трябва да посочим ясната посока на страната“, каза той.

Източник: mediapool.bg

The post „Демократична България“ вдига червен флаг пред коалиционните партньори appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Демократична България“ вдига червен флаг пред коалиционните партньори

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация