Две дами в конкуренция за директорския пост в драматичния театър в Благоевград

0

Две дами се конкурират за директорския пост в благоевградския драматичен театър „Н. Вапцаров“. Преди дни в зала „Сцена 17“ в Министерство на културата е минало събеседването с младата режисьорка Маргарита Мачева, временно изпълняваща шефския пост в театъра в Благоевград, и Клара Армандова Барухова-Динекова, актриса, режисьор и театрален педагог с международно признание.

30-годишната режисьорка М. Мачева застана временно начело на благоевградския театър през есента на 2018 г., като седна в креслото на отстранения от министър Б. Банов титуляр Александър Галперин. Тя остана на поста и след като Галперин спечели заведеното от него дело срещу уволнението, защото със заповедта за възстановяване му бе връчена втора за освобождаване. Мачева влезе в класацията на „Форбс“ 30 под 30 на най-успелите млади българи за 2020, като дели място в секция „Култура, изкуство и медии“ с актрисата Мария Бакалова, тв водещия Николаос Цитиридис, певицата Виктория Георгиева и фотографа Богдан „Chillidays” Плъков.

Клара Барухова-Динекова

Конкурент на младата режисьорка за директорското кресло в ДТ „Н. Вапцаров“ е Клара Армандова Барухова-Динекова. Тя е завършила ВИТИЗ през 1971 г., започва кариерата си като актриса в Музикално-драматичния театър „К. Кисимов“ във Велико Търново, а впоследствие играе в Театър „София” и Театър 199. През 1988 г. заминава за Великобритания и в Лийдския университет защитава магистратура по режисура. Печели конкурс за декан на Факултета по драматичен театър в Гилдфордската консерватория и заема длъжността от 1992 до 1999 г.

Отличена е с наградата за най-добър режисьор на Международния театрален фестивал в Единбург за постановката на „Ромео и Жулиета“ в театъра на Европейската фондация „Демарко“. Поставяла е в различни театри във Великобритания, САЩ и България. Член е на Съюза на британските писатели, автор е на няколко пиеси, а през 2014 г. в София основава Школа по актьорско майсторство и комуникационни сръчности „Визион“. Защитила е докторат по театър в Редингския университет.

От пресцентъра на Министерство на културата вчера информираха, че резултат от конкурса още няма обявен, очаква се това да стане до дни.

Източник: Вестник „Струма“

The post Две дами в конкуренция за директорския пост в драматичния театър в Благоевград appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Две дами в конкуренция за директорския пост в драматичния театър в Благоевград

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация